Протеже на Назарбаев печели президентските избори в Казахстан с над 70%

Касим-Жомарт Токаев

Изпълняващият длъжността президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели произведените вчера президентски избори в страната с над 70 процента от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от световните агенции.

Токаев е получил 70,76 на сто според предварителните резултати, каза на брифинг заместник-председателят на ЦИК Константин Петров.

Най-близкият му съперник, Амирджан Косанов, остава далеч назад с 16,2 процента.

Вчера в Казахстан гласуваха на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо се оттегли през март тази година. Победата на Токаев, протеже на Назарбаев, бе смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на своя ментор.

Избирателната активност е надхвърлила 77 процента.

Около 500 души бяха задържани вчера в Казахстан за участие в неразрешени улични протести срещу според тях предрешените избори.

Президентските избори в Казахстан са били "опетнени от явни нарушения на основни свободи", заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която изпрати наблюдатели на вота, предаде ДПА.

Имало е "съществени процедурни грешки при преброяването на гласовете, поради което не може да се гарантира, че броенето е било честно" по критериите на ОССЕ, заяви ръководителят на мисията от около 300 наблюдатели на организацията Джордж Церетели.

"Дълбоко обезпокоително е, че протести са били силово разпръсвани от правоохранителните органи", добави Церетели на пресконференция в столицата на Казахстан Нур Султан. "Все още има необходимост от реформиране на изборните механизми и указания", отбеляза той.

Президент на управляващите, който обещава приемственост

През цялата си политическа кариера той поставяше лоялността пред личните си амбиции. Касим-Жомарт Токаев, избран вчера за президент на Казахстан, застава начело на централноазиатската страна, обещавайки да следва пътя, начертан от неговия ментор Нурсултан Назарбаев, пише агенция Франс прес.

66-годишният Токаев стана и.д. президент през март, заменяйки начело на голямата страна непоклатимия Назарбаев, който обяви за всеобща изненада оставката си след три десетилетия на власт. Тогавашният председател на парламента Токаев веднага обяви предсрочни президентски избори.

Кандидатурата му беше обявена малко по-късно с подкрепата на неговия ментор. Нямаше особени съмнения, че той ще стане следващият президент на страна, в която никога не е имало избори, оценени като свободни или честни от международните наблюдатели.

"Сигурен съм, че ще бъде достоен лидер", заяви Назарбаев през април, на конгреса на управляващата партия "Нур Отан", когато посочи своя приемник. Като президент Токаев със сигурност няма да има само символична роля, но Назарбаев, който си запази ключови постове, ще остане в казахстанската политика фигура, която не може да бъде заобикаляна.

Опитен дипломат, Токаев е роден в Казахстан през 1953 г. в семейство, принадлежащо към съветската интелигенция. През 1975 г. той се дипломира в престижния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО).

След това започва успешна дипломатическа кариера, която го превръща във водеща политическа фигура след обявяването на независимостта на Казахстан през 1991 година. На два пъти е министър на външните работи, както и премиер от 1999 до 2002 година.

Но постът председател на Сената е този, който показва най-добре доверието, гласувано му Нурсултан Назарбаев. Касим Жомарт-Токаев го заема на два пъти, от 2007 до 2011 г., след това от 2013 г. до оттеглянето на Назарбаев.

Според казахстанската конституция тогава му се падна задачата да поеме ръководството в преходния период до избиране на приемник на държавния глава.

Човекът в сянка

Говорещ китайски и английски език, освен руския и казахския, Касим Жомарт-Токаев е бил и главен директор на централата на ООН в Женева от 2011 до 2013 г., ставайки първия казахстански гражданин, заемал толкова висок пост в международна организация.

През последните години той се опита да промени имиджа си на човек в сянка, слабо известен на широката общественост - например като започна да използва активно социалната мрежа Туитър. Един от последните му туитове показваше как се ръкува с популярен казахстански певец.

След като през март застана начело на държавата, той се опита да си изгради и публичен имидж на лидер, посрещайки южнокорейския президент Мун Дже-ин или като се срещна в Москва със своя съюзник Владимир Путин. Пътуванията му из страната се отразяват широко от държавните медии.

Нееднократните демонстрации на лоялност към бившия президент Назарбаев и сериозното му поведение обаче му навлякоха критики в липса на обаятелност.

Опозиционният лидер в изгнание Мухтар Аблязов, бивш министър на енергетиката, осъден в Казахстан за отклоняване на средства, веднъж сравни Токаев с "мебел, който скърца, като го местят".

Но Токаев без съмнение е човекът, който познава най-добре желанията на Нурсултан Назарбаев. През юни миналата година той заяви в интервю за Би Би Си, че казахстанският лидер няма да се кандидатира за нов мандат, което подсказа на наблюдателите, че е възможна смяна на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят