Противници на Башар Асад масово атакуват руски потребители във Facebook

Противници на Башар Асад масово атакуват руски потребители във Facebook

Редица страници на руски потребители в социалната мрежа Facebook, включително страницата на руския президент Дмитрий Медведев, са били подложени на спам-атака във вторник, най-вероятно от сирийски акаунти, съобщават руски медии.

Някои от участниците във Facebook оставят по страниците в мрежата голямо количество еднотипни коментари на руски и английски език, свързани със ситуацията в Сирия. Много от тях изразяват протест против доставките на руско въоръжение в Сирия, други коментари са насочени срещу сирийския президент Башар Асад, подложен на силен вътрешен и външен натиск да се оттегли.

Атаката е засегнала официалната страница на Русия в социалната мрежа, както и тези на големи руски медии. До късно вечерта във вторник представители на Facebook не са коментирали ситуацията, предаде РИА Новости.

Междувременно телевизионният канал Ал Арабия съобщи, че хакер от Саудитска Арабия е проникнал в електронната пощенска кутия на сирийския президент Башар ал Асад. Саудитецът Салман Анзи, известен в мрежата с псевдонима "Ал Пачино" бил открил "скандални данни" в пощата на Асад. Хакерът твърди, че изтеглил около 4 гигабайта тайна кореспонденция на сирийския лидер, в която има компрометиращи данни за негови приближени, както и доказателства, че Иран подкрепя режима в Дамаск.

Компютърният пират заплашил Башар ал Асад, че ако до два дни не подаде оставка и не прекрати насилието, изтеглената от пощенската му кутия информация ще бъде публикувана. Освен това саудитският хакер пробил уебсайтовете на няколко сирийски министерства - на информацията, на вътрешните работи, на икономиката и търговията, както и уебсайта на сирийския парламент.

Русия: Резолюция на ООН ще доведе до гражданска война в Сирия

В момента Русия упорито отказва да подкрепи проект за резолюция срещу режима на Башар Асад, който ще се разглежда по-късно във вторник. Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар ал Асад да подава оставка, "смяната на режимите не е наша професия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той отхвърли твърденията, че Москва безусловно подкрепя режима в Дамаск и декларира: "Ние не сме приятели и не сме съюзници на Асад".

По въпроса за продължаващите доставки на руско оръжие за Сирия Сергей Лавров обясни, че има подписани договори и те трябва да се изпълняват. Същевременно той изрази увереност, че оръжието, което Русия доставя на Сирия, не се използва срещу демонстранти и не води до задълбочаване на кризата в страната.

Сергей Лавров, който е на посещение в Австралия, заяви, че Съветът за сигурност на ООН никога няма да приеме резолюция за външна намеса със сила в Сирия. "Ако опозицията отказва да седне на масата за преговори с режима, тогава каква е алтернативата - да се хвърлят бомби?", зададе той реторичен въпрос. След което подчерта, че "гарантира", че Съветът за сигурност никога няма да одобри това.

Лавров опроверга съобщенията на някои медии, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не може да се свърже с него, за да обсъдят сирийската криза. Министърът обясни, че когато днес е пристигнал в Австралия от Нова Зеландия, му е било докладвано, че Клинтън е изявила желание за разговор, но не било в правилата на руската дипломация да отказва предварително насрочени срещи. "При най-малка възможност ще проведем такъв разговор", каза Сергей Лавров.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов от своя страна заяви, че приемането на резолюцията за Сирия от Съвета за сигурност на ООН може да доведе до гражданска война в страната, предаде Франс прес. "Проекторезолюцията на Запада не предвижда компромис. Налагането ѝ ще отвори пътя за гражданска война", предупреди Гатилов в микроблога си в Туитър.

България подкрепя бързо приемане на резолюция на ООН за Сирия

България подкрепя бързото приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. В навечерието на заседанието на Съвета, на което се очаква Арабската лига да представи заключенията си по Сирия, българският външен министър Николай Младенов заявява, цитиран от МВнР:

"България осъжда продължаващото ежедневно насилие в Сирия. Ние подкрепяме проекта на резолюция на Съвета за сигурност, както бе представен от Мароко. Той се основава на мирния преход като основен елемент, за да се спре насилието. Именно затова призоваваме всички страни членки на Съвета за сигурност да подкрепят резолюцията.

Хуманитарната ситуация в Сирия продължава да се влошава и се нуждаем от бързи действия, за да се справим с кризата. Бих искал специално да отбележа ролята на Арабската лига, както и нашата категорична подкрепа за техния план. Работата на Лигата е ключов елемент от усилията на международната общност да се спре насилието и да се осигури мирно бъдеще за сирийския народ.

Потвърждаваме подкрепата си за Сирийския национален съвет и на цялата сирийска опозиция в усилията им да постигнат диалог и единство. Насърчаваме ги да разработят цялостна програма за бърз и мирен преход към демокрация, както и да гарантират правата и защитата на всички сирийски граждани", отбелязва министър
Младенов, цитиран от МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?