Напрежение в Източна Украйна

Противници на Киев завзели сградата на прокуратурата в Донецка област

Прокуратурата на Донецка област в Украйна е завзета напълно от противници на новата власт в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС в неделя. Участниците в акцията обкръжили сградата и след това част от тях проникнали вътре.

Протестиращите настояват да бъде върнат на поста му старият прокурор Роман Романов. На покрива един от тях развял руския флаг.

В Харков участниците в проруски митинг предали в руското консулство обръщение до Москва с молба да ги защити от властите в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Пред консулството участниците в митинга скандирали: "Русия, Русия! Крим, ние сме с теб!"

По-късно те се отправили към намиращото се наблизо полско консулство, за да настояват за прекратяване на намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна.

Същевременно Киев поиска Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели в югоизточната част на Украйна, включително в Крим. Това съобщи премиерът Арсений Яценюк.

"Мандатът им трябва да се разпростре на изток и на юг в Украйна, включително в Крим", изтъква Яценюк в правителствено комюнике. "Надявам се такова решение да бъде гласувано на извънредна среща на ОССЕ", посочва той.

Още по темата
Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?