Напрежение в Източна Украйна

Противници на Киев завзели сградата на прокуратурата в Донецка област

Прокуратурата на Донецка област в Украйна е завзета напълно от противници на новата власт в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС в неделя. Участниците в акцията обкръжили сградата и след това част от тях проникнали вътре.

Протестиращите настояват да бъде върнат на поста му старият прокурор Роман Романов. На покрива един от тях развял руския флаг.

В Харков участниците в проруски митинг предали в руското консулство обръщение до Москва с молба да ги защити от властите в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Пред консулството участниците в митинга скандирали: "Русия, Русия! Крим, ние сме с теб!"

По-късно те се отправили към намиращото се наблизо полско консулство, за да настояват за прекратяване на намесата на Запада във вътрешните работи на Украйна.

Същевременно Киев поиска Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да изпрати наблюдатели в югоизточната част на Украйна, включително в Крим. Това съобщи премиерът Арсений Яценюк.

"Мандатът им трябва да се разпростре на изток и на юг в Украйна, включително в Крим", изтъква Яценюк в правителствено комюнике. "Надявам се такова решение да бъде гласувано на извънредна среща на ОССЕ", посочва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят