Противници на НАТО в Словакия искат референдум за членството

Словашки интелектуалци, повечето от които противници на членството на Словакия в НАТО, пуснаха днес подписка за референдум, в който гражданите на страната да решат дали тя да влезе в алианса, предаде АП, цитирана от БТА.

Под петицията за провеждане на референдум трябва да се съберат 350 хиляди подписа, така че президентът да е задължен да насрочи референдум.

Самият референдумът ще бъде валиден, ако в него участват най-малко половината от словашките избиратели. Досега нито един референдум в кратката нова история на държавата не е привличал толкова много хора, посочва Ройтерс.

Прави впечатление, че сред инициаторите на петицията е Ян Чарногурски, бивш министър на правосъдието и бивш лидер на Християндемократическото движение - партия от управляващата коалиция.

Нито една партия в Словакия не подкрепя идеята за референдум за НАТО, който според премиера Микулаш Дзуринда е в разрез с националните интереси на страната, посочва АП.

Сред седемте страни, които получиха покани за членство в НАТО на срещата в Прага през ноември 2002 г. Словения вече обяви, че ще проведе референдум.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?