Противници на присъединяване към ЕС от Чехия ще се оплакват в Европарламента

Плановете на правителството на Чехия да осъществи мащабна пропагандна кампания в подкрепа на чешкото членство в Европейския съюз даде на евроскептиците в страната нови основания да агитират срещу разширяването на съюза.

Правителството е определило 200 милиона чешки крони /7 милиона долара/ за медийна кампания, която цели да привлече повече гласове в референдума за членството на Чехия в ЕС през следващия месец.

Този референдум ще определи дали Чехия ще участва заедно с още девет страни в разширяването на ЕС през идната година. Социологическите анкети сочат, че мнозинството от чехите подкрепят влизането на страната им в ЕС.

Но антиевропейските организации се оплакват, че медийната кампания е нагласена и едностранчива. Освен това те се особено ядосани от факта, че правителството отказа да предвиди финансиране на кампания на противниците на членството.

В петък базираното в Прага Гражданско сдружение срещу Европейския съюз, което е свързано с крайнодясната Народна партия, обяви, че ще помоли Европейския парламент да се намеси. Говорителят на сдружението Франтишек Червенка настоя референдумът да бъде отложен, ако правителството не се съгласи да даде трибуна и на двете страни в дебата за разширяването на ЕС.

През последните два месеца Чехословашката народна партия на два пъти опитва неуспешно да си издейства средства от правителствените рекламни фондове за референдума.

Министерството на външните работи на Чехия, което разпределя тези пари, отхвърли всички искания на опонентите на чешкото членство, сред които и това на Народната партия за 36 милиона крони /около 1,26 милиона долара/.

Според министерството нито едно от исканията не отговаря на критериите. Едно от правилата гласи, че получателят не трябва да бъде свързан с политическа партия.

Засега представители на ЕС отказват да се ангажират със спора, като обясняват, че Брюксел не може да казва на чешкото правителство как да харчи парите си.

Въпреки иначе силната си вражда Народната партия и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, подобно на множество други малки организации се опитват вече месеци наред с позиви, митинги и билбордове да убедят избирателите да гласуват с "не " на референдума. Например на първомайския митинг в Прага лидерът на компартията прикани гласоподавателите да дадат отрицателен вот за членството в ЕС.

Но финансираната с честни средства опозиция бе слаба. И вероятно тя ще бъде още по-малко забележима, когато по-късно този месец кампанията "Ано" навлезе в разгара си. От януари представителят на Европейската комисия в Прага Рамиро Сибриан е посетил 38 чешки общини и ще продължи обиколката си из страната. Тази седмица в центъра на чешката столица ще има митинг в подкрепа на членството в ЕС, на който ще присъства и премиерът Владимир Шпидла.

Проучванията на общественото мнение сочат, че 70 на сто от чехите възнамеряват да участват в референдума на 13 и 14 юни.

Тези дати бяха утвърдени от президента Вацлав Клаус - бивш евроскептик, който смекчи позицията си спрямо ЕС, след като стана държавен глава преди два месеца.

Още от Европа

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?