Противници на Саркози отново предизвикаха безредици във Франция

Противници на Саркози отново предизвикаха безредици във Франция

Във Франция втора поредна нощ имаше размирици и протести срещу победата на Никола Саркози на втория тур на президентските избори в неделя, предаде във вторник ДПА.

В няколко града са били подпалени автомобили и контейнери за отпадъци, а млади демонстранти замеряха полицаите с камъни и бутилки, съобщи полицията. Само в Париж са арестувани над 100 протестиращи.

Общо около 500 леви противници на Саркози се събраха на площада на Бастилията късно в понеделник. Органите на реда се намесиха, когато тълпата започна да чупи витрини на магазини и телефонни кабини.

Около 800 души протестираха в центъра на град Каен, Северна Франция, 500 души се събраха на протест в Лион, Източна Франция. В Нант, в западната част на страната, демонстрираха около 400 души. Те изпочупили прозорци и нанесли щети на няколко автомобила, преди да бъдат разпръснати от полицията със сълзотворен газ. Десет души са арестувани.

Арести са извършени също в градовете Лил и Тулуза. Френското радио съобщи за протести и в други градове. В размириците през нощта непосредствено след вота полицията арестува 592 нарушители на обществения ред в цялата страна, над 700 коли бяха подпалени, а 78 полицаи пострадаха при сблъсъците с левите демонстранти, оповестиха органите на реда.

Саркози не коментира протестите. В понеделник той неочаквано замина на почивка в Малта, за да си отдъхне далеч от медиите и да обмисли състава на своето правителство, съобщиха негови сътрудници.

Междувременно британският вестник “Файнешъл таймс” съобщи, позовавайки се на високопоставени правителствени източници в Лондон, че Саркози ще номинира за премиер бившия министър по социалните въпроси Франсоа Фийон.

Саркози е споделил намеренията си в телефонен разговор с британския премиер Тони Блеър, уточнява вестникът, като обяснява, че редакцията не е могла да се свърже с кабинета на премиера за евентуално потвърждение.

Споделяне

Още от Свят