Противниците на Румен Петков в БСП имали интерес от Куйович

Противниците на Румен Петков в БСП имали интерес от Куйович

Будимир Куйович е само малка част от провокацията в МВР, която бе в интерес на кръгове от БСП, които са имали лоши отношения с Румен Петков. Това заяви бившият главен секретар на МВР Валентин Петров пред БНР в петък. Според него обаче Кюйович е обслужвал интересите и на други партии. "Това, което се разиграва сега, не е само организирано от адвокатката на Куйович и от самия него. Увереността, с която говори, показва това, а и той е готов на всичко, за да му се намали присъдата", заяви бившият главен секретар.

Според него "във всички случаи този юнак продължава да се ползва с благоволението не само на колеги от МВР, но и на други служби". Петров обаче не уточни какво точно има предвид.

Валентин Петров се скара на медиите и заговори за морал. "Поставя се въпросът за морала на медиите след вчерашното интервю на Куйович", каза той. Преди ден осъденият наркотрафикант се включи от затвора в ефира на бТВ и повтори твърдения си, че е плащал на Петров и на бившия вътрешен министър Румен Петков, които са го карали да прави компромати срещу други полицейски шефове, за да му бъде намалена присъдата.

Заради интервюто си Куйович бе наказан с 14 дни карцер. Прави се и проверка как се е сдобил с мобилен телефон зад решетките, което е забранено.

"Ние сме свидетели на скандални истории с този затворник - продавал наркотици в затвора, бил при по-добри условия", възмути се още Валентин Петров. Той за пореден път нарече абсурдни твърденията, че му е плащал.

"Аз знам за този човек от 5 години, като ръководител на ГДБОП го изгоних от страната за производство и трафик на наркотици. Това беше в края на 2004 г. Трябваше да се предприемат мерки и аз изготвих такава заповед, съгласувана с тогавашния министър на МВР. Какво намесва името ми сега?", попита риторично ексглавният секретар.

"Неговата адвокатка е наясно с цялата история, но е ясно, че ще имат някаква защитна позиция. Но тя е нелепа и абсурдна. Самоличността на едно лице се сваля в едно разследване, както и по време на съда, така че твърденията на адвокатката са абсурдни. Когато го екстрадирахме от страната, получихме всички данни и от сръбските служби. В периода на последните година-две той на два пъти сменя самоличността си, за съжаление, с участието на служители на МВР, включително и с висши служители", добави Петров.

Той припомни случаите в Стара Загора и Разград, където бяха разследвани полицейски служители заради издадените документи на Куйович.

"Ако човек няма причини да сменя самоличността си, защо да го прави? Но на всички документи снимката е на Куйович", коментира още бившият полицейски шеф.

Според Петров обвиненията към него и Румен Петков са, защото той, като шеф на ГДБОП, е създал проблеми на Куйович.

"Той се връща през 2006 г. и вместо досъдебното производство да се осъществи в Свиленград, където е извършено престъплението, то става в София, на което се противопоставих, защото това бяха простотии и грешки. После спрях участието му в Разград, а в края на декември 2007 г. участвах в неговото повторно залавяне и последвалата присъда", каза Петров.

"Разбираемо е защо не ме обича. Аз неколкократно съм казвал и давал показания, че колеги са покровителствали Куйович, има и грешки на служители на МВР, като немарливост и подценяване на случая, има наказани такива служители", завърши той, без да хвърли повече светлина върху поведението на Куйович, както обеща пред бТВ в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?