Противоракетният щит на НАТО вече покрива България

Противоракетният щит на НАТО вече покрива България

Първата фаза от противоракетната отбрана на НАТО е завършена и вече цялата територия на България е защитена от потенциални заплахи. Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат до пълното разработване на отбранителната система.

"В 3.05 часа на 21 май българско време е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки. В тази фаза са ангажирани пет държави - Турция, Румъния, Полша, Италия и Испания. Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност", съобщи министърът на външните работи Николай Младенов, който участва в срещата на върна на НАТО в Чикаго.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия и ще се състои от радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

България бе обявила готовност, ако Турция откаже да приеме елементи от ПРО, те да бъдат разположени на нейна територия. Вашингтон и Анкара обаче стигнаха до съгласие. Така в провинция Малатия, окръг Кюреджик (Югоизточна Турция), на около 700 км от границата с Иран бе поставен радар от системата. Възможно е елементи от ПРО да бъдат монтирани и на кораби, които патрулират в Черно море.

Очаква се България да се включи в общото финансиране на системата, като военният министър Аню Ангелов коментира по-рано, че очаква финансовият дял на България да не е значителен.

"Ние наричаме това междинна система, която ще ни позволи да се защитаваме от заплахи, идващи иззад пределите на евроатлантическата зона. Необходимо е да се защитаваме от ракетите. Ние се изправяме срещу реални заплахи. Това е първата стъпка към дългосрочната цел за пълно покриване и защита за всички европейски популации, територии и сили от страните-членки на НАТО. Нашата система ще свързва обекти от противоракетна отбрана от различни съюзници – сателити, кораби, радари и ракети-прихващачи, под командването и контрола на НАТО. Това ще ни позволи да се защитаваме от заплахите извън евроатлантическия регион ", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Президентът Росен Плевнелиев заяви от своя страна, че България подкрепя изграждането на системата и ще работи за нейното финализиране на територията на всички държави.

По време форума не е била обсъждана официално позицията на Москва, която смята системата за заплаха. Лидерите на НАТО обаче за пореден път заявиха, че системата не е насочена срещу Русия и няма да подкопава стратегическите сили за сдържане на руската страна.

Николай Младенов също коментира, че остава желанието на алианса да разработва системата координирано с Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят