Противоречащи си ведомствени анализи за златната концесия извади "Дънди"

Противоречащи си ведомствени анализи за златната концесия извади "Дънди"

 Коренно различни и противоречащи си ведомствени анализи за икономическата ефективност на концесията на златната мина "Челопеч", извади в петък канадската компания "Дънди Прешъс Метълс", която е концесионер на находището. Докладите са на министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. Според единия интересът на държавата в концесията е защитен, другият твърди, че страната ни търпи огромни загуби от това, че частна компания управлява ресурсите в мината и плаща ниски отчисления на хазната.

Анализ на Министерство на околната среда и водите твърди, че от находището може да се спечелят 5-6 млрд. долара, но той е направен по непрофесионална методика, посочи на пресконференция Алекс Нестор, мениджър в концесионера. Документът включва и ползите от ресурсите на находището, които не са изследвани, допълни той. Взета е само най-високата цена на добиваните метали и не се отчита загубата на суровините при металургичните процеси, добави Нестор като уточни, че от рудата се извлича 80 процента от медта и 57 процента от златото.

Той отхвърли и твърденията, че не се знае колко точно руда се извлича и какво е съдържанието на метала в нея. По думите му министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров се е подписал под писмо, с което се съгласува годишният технически проект за 2007 година и се приема същият този проект за 2006 година. В този  документ са описани всички дейности и количества руда, които се извличат,  посочи Нестор.

Анализ на фирмата "Евро Про Консулт" за изпълнението на концесионния договор за находище "Челопеч",  изготвен от  Министерството на  икономиката и енергетиката, пък показва , че финансовият интерес на държавата е защитен..

Платеното възнаграждение на държавата за 2006 г. е 9 млн. лв., като може да се очакват концесионни плащания за оставащия период от 51,7 млн. лв., пише още в резюмето на този документ, който е предаден в правителството за "служебно ползване".

В анализа се препоръчва да се увеличи годишният добив, който сега е към един млн. тона руда, до  два милиона тона, като успоредно  с това се въведе и хидрометалургична преработка на концентрата  на метали.

Концесионната такса  на фирмата сега е 1,5 на сто от брутния добив на руда, а от  "Дънди прешъс металс" са предложили таксата да се вдигне на 2,15 на сто и парите от тези 0,65 процента увеличение да се заделят изцяло за общините Челопеч и Чавдар. Компанията и сега финансира на 100 процента културните дейности в тези общини, каза Нестор. По думите му фирмата е отделила за община Челопеч през тази година един милион лева, а държавата - 550 000 лева.

Алекс Нестор добави, че концесионните такси в съседните държави са близки до нашите - в златните мини в Румъния таксата е 2 процента, в  Гърция и Сърбия - три на сто.

Мениджърът на "Дънди" препотвърди намерението на компанията да внася 2 процента от нетните си приходи в специален фонд за подобряване на инфраструктурата в страната.

Отделно министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бил изпратил преди няколко седмици в Министерски съвет и писмо, в което се посочват ползите за бюджета от златната мина, каза още Алекс Нестор. От пресцентъра на МИЕ потвърдиха за такова писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?