Противоречие около евентуалното турско участие в отвоюването на сирийския град Ракка

Противоречие около евентуалното турско участие в отвоюването на сирийския град Ракка

Арабо-кюрдска бунтовническа коалиция в Сирия обяви в четвъртък, че тя ще ръководи офанзивата за отвоюване на сирийския град Ракка от организацията "Ислямска държава". Коалицията каза, че Турция няма да участва в тази офанзива, предаде Франс прес.

В последните дни няколко висши западни представители казаха, че след операцията за отвоюване на иракския град Мосул Ракка ще бъде следващата цел на международната антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ.

Ще има кампания за освобождаването на Ракка, ръководена от Сирийските демократични сили, каза Талал Село, говорителят на арабско-кюрдска коалиция, подкрепяна от Вашингтон.
Въпросът за участието на Турция в тази кампания беше уреден с международната коалиция ръководена от САЩ, подчерта той. Няма да има турско участие, заяви Село.

Турската армия, съюзник на сирийските бунтовници, започна на 24 август голяма военна офанзива, наречена "Ефратски щит", за да изгони от сирийско-турската граница джихадистите от ИД, а също и сирийските кюрдски бойци от Кюрдските сили за защита на народа, които играят водеща роля в коалицията Сирийски демократични сили. Сирийските кюрди доминират в борбата срещу ИД в Сирия и успяха да отвоюват стратегическия сирийски град Манбидж, но Анкара гледа на тях като на терористи.

Съединените щати продължават да обсъждат с Турция ролята, която ще изиграе в операцията по превземането на град Ракка - главния бастион на "Ислямска държава" в Сирия, каза американският министър на отбраната Аш Картър, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим да разговаряме с Турция за ролята ѝ в бъдещото превземане на Ракка, но засега действаме според своя план", каза Картър на пресконференция, няколко дни след като Анкара заяви, че иска операцията в Ракка да започне, след като приключат операция "Ефратски щит" и кампанията за отвоюването на Мосул.

Картър каза миналата седмица, че операцията в Ракка може да се застъпи с битката за Мосул.

Очаква се превземането на Ракка да бъде извършено само от арабски сили, но кюрдските милиции "Сили за защита на народа" също ще вземат участие в кампанията, отбеляза Ройтерс.

Турция настоява операцията да бъде извършена само от местни бойци и не иска в нея да бъдат включвани кюрдите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят