Противоречивата съдба на руската ваксина "Спутник V"

Противоречивата съдба на руската ваксина "Спутник V"

Руската ваксина срещу SARS-CoV-2, обявена за първа и най-добра в света от руския президент Владимир Путин през август 2020 г., е принудена да се бори за своето признаване. Ваксината "Спутник V", чието името е препратка към първия съветски спътник, изпратен в космоса, и буквата V, означаваща символа на победата, засега се ползва само в Русия и в няколко развиващи се страни, които са привлечени от нейната цена – по-малко от 10 долара (около 8.30 евро) за доза и от запазването на тесните връзки с Кремъл, пише френското издание "Монд".

Беларус беше първата държава извън Русия, одобрила "Спутник V". Към нея се присъединиха Аржентина, Венецуела, Боливия, Алжир, Гвинея, Сърбия и дори Палестина.

На 20 януари Унгария стана първата страна в ЕС, която одобри употребата на "Спутник V".

Очаква се на 1 февруари Казахстан да започне ваксинирането на част от населението си след получаване на първата малка пратка от 20 хиляди дози "Спутник V". Много е вероятно към списъка да се присъединят Туркменистан и Никарагуа. Този резултат обаче се оказа много по-слаб от очаквания, отбелязва "Монд" и припомня, че на сесията на Генералната асамблея на ООН 55 страни се регистрираха за презентацията на руската ваксина по време на видеоконференция.

Руският управленски елит не даде личен пример. До днес 68-годишният Владимир Путин не е ваксиниран, поне официално, независимо от собствената си заповед от 13 януари за "масова ваксинация" в Русия. "Слава богу, нашата ваксина не изисква при превоз някакви екстрени условия, като минус 50, минус 70 градуса. У нас всичко работи значително по-просто и ефективно", коментира тогава той. Шефът на Кремъл обяви, че една от неговите дъщери се е ваксинирала, но не бяха публикувани никакви снимки. А от руските официални лица имунизация си направиха само министърът на отбраната Сергей Шойгу и депутатът – ултранационалист Владимир Жириновски.

Ваксината "Спутник V" е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н.Ф. Гамалея" с подкрепата на Руския фонд за преки инвестиции, създаден през 2011 г. за инвестиране в бързоразвиващи се сектори. В реални условия обаче ваксината страда от скоростната си разработка. Одобрението ѝ от руските власти още преди публикуването на научните данни, както и последвалото ограничено тестване, подкопаха доверието към нея. Всичко трябваше да се направи бързо, защото Владимир Путин преди всичко виждаше в това мощен геополитически инструмент за конкуриране със Запада. Резултатът е, че употребата на ваксината "Спутник V" по света следва кривата на влияние на кремълските мрежи, отбелязва френският вестник.

Алжир предпочете руската ваксина заради тесните връзки между двете страни. Но за да се ускори всичко, през декември 2020 се наложи ясно указание от президента на Алжир Абделмаджид Тебун. Очаква се самото ваксиниране да започне в края на януари и да обхване първо медиците, възрастните хора, хронично болните и служителите от стратегическите сектори, включително въоръжените сили и службите за сигурност. За целта правителството на Алжир е отделило 1.5 млрд. динара (9.3 милиона евро) от 20-те млрд. динара, които властите планират за ваксиниране на населението.

Така Алжир стана първата африканска столица, одобрила "Спутник V" след подписването на договора за първата партида от 500 хиляди дози. "Това е суверенен избор. Алжир даде своето одобрение въз основа на научните факти", уверява президентът на Националния съвет на алжирския орден на лекарите и член на научната комисия по мониторинг на развитието на Сovid-19 Мохамед Беккат Беркани.

Използването на руската ваксина се оправдава с условията за нейното съхранение и консервация, по-приспособени към алжирските възможности, а също и от нейната достъпност, на фона на възникващото напрежение с доставките на ваксини. "Ако искате да купите ваксината на Pfizer, ще ви я доставят след шест месеца, независимо, че трябва да започнете имунизацията. Това е важно, защото колективният имунитет се изработва само след няколко месеца ваксиниране, а 40 милиона жители не могат да бъда ваксинирани за две седмици", подчертава доктор Беккат Беркани.

Същевременно Китай не смята да отстъпи на пряката конкуренция на "Спутник V" - неговите собствени ваксини се продават на развиващите се страни по преференциални цени или дори се дават безвъзмездно, както в Камбоджа.

Особено силно беше разочароването на Русия след като бразилската Национална агенция по санитарен надзор на 17 януари взе решение да одобри спешното използване на британската ваксина на AstraZeneca и китайската ваксина CoronaVac, отбелязва "Монд".

Москва уверява, че за разширяването на "аудиторията" за своята ваксина, тя "скоро" ще се произвежда в 7 страни. Въоръжена с този последен аргумент, на 20 януари Русия изпрати в ЕС заявление за регистрация на "Спутник V" с надеждата да пробие отбраната. По данни на Руския фонд за преки инвестиции, е подадена заявка в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и са били представени необходимите документи, като междинните резултати на продължаващите клинични изследвания на фаза 3. "Това е широкомащабен процес, целта на който е да се получи разрешение за използване на ваксината в ЕС", каза представител на фонда. ЕМА от своя страна просто се запозна със заявката, посочвайки, че "ще съобщи кога ще започне процесът на постепенна експертиза".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус