Противоречиви настроения сред гръцките избиратели преди евровота

Алексис Ципрас и Андонис Самарас

Гърците не смятат, че страната им излиза от кризата. В това са убедени 67,5 на сто от тях, а 67 процента пък са на мнение, че Гърция отново ще прибегне до спасителни пакети, показва проучване на агенция GPO, цитирано от в. "Нафтемборики".

Повечето от участниците в анкетата се отнасят негативно към усилията за преодоляване на кризата, като наред с това изказват опасения относно по-нататъшното развитие на гръцката икономика. 51 на сто от гърците са песимисти и смятат, че животът им ще се влоши, а 49,8 на сто, че това ще стане в следващите години.

63,1 на сто оценяват отрицателно усилията на правителството за извеждане на страната от кризата, а 36,1 на сто одобряват тези усилия.

69,4 на сто обаче дават негативна оценка на тактиката на главната опозиционна партия СИРИЗА, а 60,4 на сто изказват несъгласие с идеята на нейния лидер Алексис Ципрас предстоящите евроизбори да се превърнат в референдум.

56,3 на сто заявяват, че не желаят национални избори, ако СИРИЗА спечели евровота, а 40,1 на сто искат такива.

71,7 на сто са убедени, че СИРИЗА не е готова да управлява страната.

44,6 на сто продължават да смятат, че лидерът на управляващата партия Нова демокрация Андонис Самарас е най-подходящ за премиерския пост, а 36,9 на сто предпочитат Алексис Ципрас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани