Противоречиви прогнози преди референдума във Великобритания

Противоречиви прогнози преди референдума във Великобритания

Делът на британците, които искат страната им да остане в Европейския съюз, се е увеличил, изпреварвайки с 15 процентни пункта лагера на привържениците на излизането от общността, показва проучване, цитирано от Ройтерс. Агенцията обаче съобщава и за друго, публикувано днес проучване, което дава макар и по-малка преднина на подкрепящите Брекзит-а.

Според анкета, проведена по телефона от социологическия институт О Ар Би за в. "Дейли телеграф", подкрепата за оставането в ЕС е 55 процента - с 4 пункта повече, отколкото миналия месец. Делът на хората, подкрепящи излизането на Великобритания от общността, е намалял с 3 пункта до 40 процента.

Стратегът Линтън Кросби, който помогна на министър-председателя Дейвид Камерън да спечели парламентарните избори миналата година, заяви, че лагерът, подкрепящ оставането на Великобритания в ЕС, укрепва позициите си. По думите му обаче най-голямото предизвикателство за кампанията на Камерън в подкрепа на запазването на британското членство в общността е да бъдат накарани проевропейските избиратели да отидат да гласуват в деня на референдума на 23 юни.

Допитването на О Ар Би сочи, че от хората, които са казали, че със сигурност ще гласуват, 51 процента подкрепят оставането в ЕС, а 45 процента са за напускане.

Кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз взе преднина от 3-процентни пункта пред лагера за оставане на кралството в ЕС. Това сочат огласените също днес резултати на социологическия институт Ти Ен Ес, съобщи Ройтерс. Това е първата анкета на института от февруари, установяваща превес на привържениците на Брекзит, отбелязва агенцията.

Четиридесет и един процента от анкетираните искат Великобритания да напусне ЕС, което е нарастване с пет процентни пункта в сравнение с последното проучване от 3 май. Тези, които са за оставане в съюза, намаляват с 1 процентен пункт и вече са 38 процента.

"Това проучване показва движение на колебаещи се избиратели към лагера за излизане, но ще трябва да изчакаме следващото изследване, за да разберем дали става дума за тенденция", каза Люк Тейлър, завеждащ отдела за изследване на обществените и политическите нагласи към Ти Ен Ес Ю Кей.


Две от общо три проучвания, които бяха огласени вчера, дадоха преднина на лагера за оставане. Социологическият институт Ай Си Ем оповести, например, две проучвания, съдържащи силно различаващи се данни за нагласите на британците. Според телефонна анкета лагерът на поддръжниците на оставането в ЕС води с 47 процента, а онлайн допитване показа, че лагерът на привържениците на излизането води с 47 процента.

Букмейкъри съобщиха, че вероятността Великобритания да продължи да членува в ЕС, се е покачила на 73 процента. За период от около две седмици прогнозите бяха за 70-процентен шанс, но през последните дни той се е увеличил с 3 процента, сочат данните на букмейкъра Бетфеър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?