Противоречиви сигнали за газовите преговори с Русия

Противоречиви сигнали за хода на газовите преговори между България и Русия се появиха във вторник, след изказването на висш представител на "Газпром" пред Ройтерс от миналата седмица, че разговорите вървят трудно.

От Министерството на икономиката и енергетиката косвено потвърдиха твърдения на анонимни руски представители, че има втвърдяване в позицията на “Газпром”, според чиито последни ултимативни условия цената на природния газ за вътрешния пазар у нас ще се повиши с 40 на сто.

Русия не била склонна да приеме българското искане за поетапно поскъпване на доставките, за да не създава прецедент, който да се използва от останалите страни, които в момента “Газпром” притиска за по-високи цеви, обясниха от министерството на Румен Овчаров.

В момента руският монополист иска да вдигне двойно цената на синьото гориво за Грузия, с която Москва влезе в конфликт след ареста на нейни военни, обвинени от Тбилиси за шпионаж и участие в подготовката на терористични актове на територията на Грузия.

Руснаците стартирали с подобна позиция в края на миналата година, когато бе повдигнат въпроса за промяна в транзитните клаузи на договора между "Булгаргаз" и "Газекспорт”. Българската страна настоява да се одобри график за плавно поскъпване на цената на руското синьо гориво през следващите пет-шест години и удължаване на дългосрочния договор, като се гарантира и увеличение на транзитните доставки за Гърция, Турция и Македония. По думите на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отпреди два месеца, руснаците били смекчили позицията и били склонни да се договорим за поетапно повишение на природния газ, така че да не скочат шоково цените на топлоенергията и продукцията на промишлеността, която ползва природен газ за производството си.

От "Булгаргаз" отрекоха да има драматичен завой в преговорите с "Газекспорт”, които текат почти ежедневно чрез преписки. По неофициална информация от държавната газова компания, исканото в момента от руснаците повишение на цената на суровината било доста по-ниско от обявените 40 процента. Поскъпването в никакъв случай нямало да бъде в този диапазон. Според нейни представители преговорите все още са далеч от стъпката по подписването на нови договори, но се очаква все пак до края на годината да има парафиране на споразумение между "Булгаргаз" и "Газекспорт", което да е изгодно и за двете страни.

Още когато започна да се шуми около исканията на "Газпром" за промяна на договорите с България, експерти прогнозираха, че единственият полезен ход на България е да бави колкото се може повече преговорите. Самият Овчаров, заявявайки, че страната ни има перфектен и изгоден договор до 2010 г., призна, че е възможно той да се атакува пред Арбитражен съд и шансовете на България за победа или загуба са равни.

Арбитражно дело би забавило руските претенции за цената на доставките за България, но в същото време българският икономически и енергиен министър отбелязва опасността страната ни да загуби и сегашните потоци руски газ след изтичането на договора.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?