Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Противоречиво развитие на българската икономика 2002

0 коментара

Като противоречиво се определя развитието на българската икономика в годишния доклад на Центъра за икономическо развитие, представен днес.

От една страна, в България се запазва стабилна макроикономическа среда за поредна година, запазва се и темпът на нарастване на Брутния вътрешен продукт, който е факт от 5 години насам.

От друга страна, не се наблюдава видимо подобрение на средата за бизнес в България, което се отчита както от индекса Estat, така и от самите предприемачи.

Очаква се годишният икономически растеж да надхвърли последните официални очаквания за ръст от 4.2 на сто. Според първите обобщени данни за фискалната програма за 2002 г., основните бюджетни параметри са изпълнени. Реализираният дефицит е 218.3 млн. лв., което е 0.7 на сто от БВП при заложен по програма дефицит от 257.3 млн. лв., или 0.8 на сто от БВП. През 2002 г. общият размер на държавния и държавно гарантирания дълг намаля с 2 600 млн. лв., достигайки 18 180 млн. лв. в края на годината.

Очакванията към икономическата политика на управляващите обаче остават неудовлетворени, се казва в доклада. Индексът Estat на бизнес климата в България за 2002 г. остава в неутралната част на скалата (варирайки по тримесечия от -0.998 за първото до -2.55 за четвъртото тримесечие), където състоянието на бизнес средата не може да се определи нито като благоприятно, нито като неблагоприятно. Въпреки това е налице устойчива тенденция на спад.

През годината правителството предприе отделни инициативи за подобряване на бизнес средата, но ефектът от предприетите мерки не е еднозначен и като цяло предприемачите не отбелязват съществено подобряване на условията за бизнес.

През 2002 г. продължи преструктурирането и приватизацията на държавния сектор, но това бе най-слабата година за българската приватизация от 1995 г. насам. Към 31 декември 2002 г., по данни на АП са сключени едва 275 приватизационни сделки, изпълнението на годишния план е 41.4 на сто.

През 2002 г. не се забелязва съществено подобрение на условията за развитие на малки и средни предприятия в страната.

Годишният обем на износа за 2002 г. (5 578.1 млн. долара по предварителни данни и 5 750 млн. долара по оценка на ЦИР) надхвърля с близо 12.5 % този за 2001 г. (5 112.9 млн. долара), което е най-високата стойност на износа за последните 10 години. В края на периода обаче, дефицитът нарасна рязко, надхвърляйки 2 млрд. долара (износ FOB/внос CIF) и достигайки обема от предишната година (2.15 млрд.долара).

Обемът на преките чуждестранни инвестиции за 2002 г. достигна едва 458 млн. долара, или с 354.9 млн. долара по-малко от 2001 година.

Бизнес средата в сектора на енергетиката се подобри, но през годината не бяха привлечени големи инвестиции. Структурните промени в транспортния сектор се развиваха бавно през 2002 г. и дългоочакваното навлизане на частната инициатива при използването и поддържането на транспортната инфраструктура отново не се състоя.

Изминалата година донесе редица изменения в законодателната рамка на високите технологии и комуникациите и в същото време бизнесът отчете незадоволителни (според голяма част от управителите на фирмите) резултати.

През годината туризмът беше един от най-динамично развиващите се отрасли - въпреки общите неблагоприятни тенденции в развитието на туризма в световен мащаб, броят на туристите, посетили България, както и приходите от туризъм, нараснаха.

През 2002 г. общата макроикономическа стабилизация в страната и започването на преговорите с ЕС по глава "Земеделие" създадоха благоприятни предпоставки за преструктурирането на редица подотрасли в селското стопанство по пътя към успешно завършване на прехода към пазарни отношения.

През годината на капиталовия пазар се наблюдаваха няколко положителни тенденции - началото на борсовата търговия с компенсаторни инструменти, повишаването на индекса SOFIX и нарастването на пазарната капитализация.

Състоянието на банките в България продължава да бъде стабилно, с отлични показатели за капиталова адекватност и ликвидност и едновременно с добре функциониращ банков надзор. В същото време обаче банковата система е все още относително малка както по отношение на размера на активите, така и по отношение на дела на кредитите, съотнесено към БВП.

Изминалата 2002 г. може да се определи като година на преход в социалната политика на България и стремеж към постигане на по-добра съгласуваност между икономическата и социалната политика занапред. По показателя брой регистрирани безработни лица равносметката на 2002 г. определено е положителна.

Основните теми, дискутирани през годината в сферата на здравното осигуряване, бяха свързани с промените в Закона за здравното осигуряване, отказа на здравния министър да подпише анекса към Националния рамков договор за 2002 г., проблемите с парите за лекарствата, които свършиха още в средата на годината, и промените в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина. Фактически здравната реформа е в застой.

Основните акценти на екологичната политика могат да бъдат обобщени в следните няколко направления - напредъка на преговорите по присъединяване по Глава 22 "Околна среда", приемането на нов рамков Закон за опазване на околната среда, нов Закон за биоразнообразието и на наредби, свързани с приложението на Закона за химикалите и Закона за водите, както и напредъка в прилагането на основни екологични принципи в сферата на селското стопанство.

Преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз през 2002 г. завършиха с 23 временно затворени глави. Редовният доклад на Европейската комисия за напредъка на България за 2002 г. за първи път посочи, че България е функционираща пазарна икономика.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.