Противоречия в ЕС за милионите от либийския фонд

Противоречия в ЕС за милионите от либийския фонд

ЕС ще позволи на либийското ръководство да разпредели събраните 120 млн. евро от Международния фонд за подпомагане на заразените със СПИН деца (фонд “Бенгази”), когато съдебният процес приключи задоволително и българските медицински сестри и палестинският лекар бъдат освободени. Това заяви в петък пред БНР евродепутатът от ЕНП Джефри ван Орден.

Няколко часа по-късно обаче от Европейската комисия (ЕК) определиха изказването му като невярно. Ема Ъдуин, говорителка на комисаря по външни отношения Бенита Фереро-Валднер, заяви пред български журналисти в Брюксел, че събираните средства във фонда са предназначени за лечение на заболелите деца, а не за да “откупят свободата на българските медици", предаде БТА.

Доколкото Международният фонд се управлява от ЕК, само комисията може да реши как да се харчат средствата от него, допълни Ъдуин.

Преди два дни изненадващо се разбра, че неизвестен донор е дал 120 млн. евро във фонда, който в началото на януари разполагаше с 2,5 млн. евро, внесени от ЕК. Новината за 120-те млн. евро съобщи в сряда еврокомисарят Фереро-Валднер на среща с външната комисия в Европейския парламент (ЕП). Засега се пази стриктна конфиденциалност по въпроса кой е щедрият спонсор.

Джефри ван Орден опроверга неотдавнашните твърдения на либийския лидер Муамар Кадафи, че фондът “Бенгази” е почти празен.

“Това не е вярно. Във фонда има около 120 милиона евро, но е факт, че те още не са разпределени. Не е истина, че фондът е празен. Друг въпрос е, че има натиск да се увеличи размерът на парите в него, но ние не можем да влизаме в подобни пазарлъци.”

Цитираната сума почти съвпада с общата стойност на обезщетенията по гражданските искове на семействата на заразените със СПИН деца. Исковете бяха автоматично уважени от Апелативния съд на Либия заедно с потвърждаването на смъртните присъди на медицинските сестри и палестинския лекар на 19 декември. Става дума за по 700 хил. либийски динара за всяко от 53-те починали от СПИН деца и по 350 хил. динара за всяко от децата, заразени с вируса. 120-те млн. евро се равняват на 156 млн. долара, което приблизително отговаря на сумата за обезщетения, възлизаща на около 140 млн. долара.

Международният фонд бе създаден през декември 2005 г. от България, ЕС, САЩ и Великобритания. Управлява се от представителя на ЕК в Либия Марк Пиерини.

“Това не е фонд на ЕС и не става дума за пари на ЕС. Той получава дарения от широк кръг източници - правителства, неправителствени организации и т.н., от различни държави. Не знам дали вътре има и пари от самия ЕС, но фондът не е създаден със средства на съюза. Има либийска неправителствена организация - фондация "Кадафи", участваща във фонда, така че има и либийски капитали”, посочи Джефри ван Орден.

Запитан има ли натиск първо да бъдат дадени парите, а после да се чака решението за медиците, той отговори: “Може да се предположи, че някой би искал това, но то очевидно не би било задоволително за нас.”

В същото време евродепутатът потвърди волята на ЕС да се помогне на либийските деца и пострадалите от СПИН епидемията семейства.

“За нас това е нещо отделно от проблема с българските медицински сестри. Но очевидно според представите на Либия двете неща са свързани”, каза Ван Орден. Той повтори позицията на ЕП, изразена в резолюция от миналата седмица, че въпросът с освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар не подлежи на отлагане.

“Така че да се надяваме, че съдебната процедура ще завърши с бързо и справедливо решение, че това ще е решението, което ние бихме приветствали, и тогава вече, отделно от това, ще направим всичко по силите си, за да помогнем на заразените със СПИН деца”, каза евродепутатът.

Новината за неизвестно откъде постъпилите пари във фонда, както и поставеното от ЕС условие пред Кадафи за тяхното използване е първата обнадеждаваща вест за медиците от последните седмици. Те са осма година в либийски затвор, като предстои обжалване на смъртните им присъди пред Върховния съд на Джамахирията.

Преди ден стана известно, че трима български евродепутати от десницата – Филип Димитров, Мартин Димитров и Константин Димитров – са разговаря с еврокомисаря Фереро-Валднер, но са поели ангажимент да не разкриват съдържанието на разговора.

Споделяне

Още по темата

Още от България