Противоречията във властта за болничните при карантина продължават

Противоречията във властта за болничните при карантина продължават

Противоречията по върховете на властта за това как да се процедира с хората, завръщащи се от държави с разпростаренение на коронавируса, продължават и в сряда, когато свое тълкуване по казуса направи и председателят на групата на ГЕРБ в парламента и шеф на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

"Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система", коментира Дариткова пред журналисти в Народното събрание. Коментарът ѝ идва след като първоначално от щаба срещу разпространението на болестта уверяваха, че ще се дават болнични за 14-дневната карантина на пристигащите от рискови точки, но вчера вечерта здравният министър Кирил Ананиев и социалният министър Деница Сачева обявиха, че болничен не се полага и изолацията ще е за сметка на платен или неплатен отпуск. Според Сачева масови отпуски заради паника също крият рискове и може да има сериозни икономически отражения.

"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби. Общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите с разпространение на коронавирус", заяви Дариткова.

Според нея за всички останали пациенти, които не са осигурени, става дума за доброволна карантина.

На въпрос как ще се осъществява връзката между личния лекар и граничните власти Дариткова обяви, че това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава ситуацията с коронавируса в България. "Надявам се властите да се свързват със съответния личен лекар, защото всеки гражданин попълва формуляр, в който упоменава кой е неговият личен лекар. Тук могат да се ползват районните здравни инспекции и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство", допълни Дариткова.

Кодексът за социално осигуряване е категоричен  - има възможност да се ползва болничен лист за т. нар. карантина, обясни председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов.

“Става  въпрос обаче за осигурени лица – тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработоспособност, по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва болничен лист личният лекар – този, който преценява на базата на информацията, която има за съответното лице, дали да издаде болничен лист,  или не“, каза Адемов.

От БСП поискаха държавата да поеме разходите за обезщетения на хората, които са под домашна карантина.

“Указанията от вчера към онези, които са в доброволна, да го наречем карантина, въпреки че няма такова понятие, но указанията към тях да ползват платен отпуск или, ако нямат такъв, неплатен, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват Министерството на здравеопазването да даде ясно разписани инструкции или заповед как да реагират личните лекари, ако пациент е без симптоми, но трябва да остане 14 дни под домашна карантина.   

Споделяне

Още по темата

Още от България