Протоколът от Киото влиза в сила на 16 февруари 2005 г.

Протоколът от Киото ще влезе в сила на 16 февруари 2005 г., съобщи ООН, след като днес Русия официално информира Съвета за сигурност на ООН, че е ратифицирала протокола. Това стана ясно след края на заседание на Съвета за сигурност на световната организация в Найроби, предаде БТА.

Това ще отпуши дългоочакваната търговия с емисии на парникови газове, нарушаващи озоновия слой на планетата, на междуправителствено ниво. Така страните, които замърсяват над допустимите норми околната среда с такива редни вещества, ще могат да закупуват количества "спестени газове" от държави, чиито производства са по-чисти. Очаква се и създаването на специална борса, на която ще се предлагат и купуват съответните емисии. Прогнозите са за покачване на цената на тон еквивалентни въглеродни емисии, която момента се определя само за инвестиции в производства, които ще изхврълят по-малко вредни газове.

ООН е депозитар на този договор за борба с климатичните промени. Влизането в сила на Протокола от Киото зависеше от ратифицирането му от Русия, след като Съединените щати го отхвърлиха. Подписаната от руския президент Владимир Путин ратификация бе връчена в четвъртък от постоянния представител на страната в ООН Андрей Денисов на генералния секретар на световната организация Кофи Анан.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?