Протоколите за лечение на хронично болните ще се удължават служебно

Протоколите за лечение на хронично болните ще се удължават служебно

За да се облекчи достъпа на хронично болните до лекарства и да се осигури свободен коридор към лекарските кабинети за пациентите с остри състояния по време на извънредната епидемична обстановка Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие служебно удължаване на протоколите за скъпоструващо лечение. Целта на автоматичното удължаване на протоколите е хората с хронични заболявания да могат да получават лекарствата си в аптеката със старите рецепти, вместо да ходят отново на лекар за подновяването им.

Служебното удължаване влиза в сила от 16 ноември. Пациентски организации отдавна настояват за това, тъй като разкарването на хронично болни пациенти с компрометиран имунитет по болници, в условията на пандемия е опасно.

От НЗОК казаха, че с предприетата промяна се цели, както да не се струпват хора на закрито в поликлиники и болници, така и да се гарантира достъпа на пациентите до необходимата им лекарствена терапия.

Въвеждането на мярката се забави заради съпротива от Българския лекарски съюз, който беше против да се удължат служебно протоколите за скъпоструващи лекарства.

Аргументите на лекарите бяха, че лечението на един хронично болен пациент не включва само приема на лекарствата, но и наблюдение и проследяване на състоянието им. Според лекарите при добре организиран поток под часове пред кабинетите им няма да има смесване на потоци. 

Споделяне

Още от България