Процедурата срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона напредва

Външният министър на Полша Яцек Чапутович

Европейската комисия потвърди, че е предложила да бъде предприета следващата стъпка по наказателната процедура срещу Полша за нарушения на върховенството на закона. Процедурата предвижда възможност Полша да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Подобна мярка в ЕС досега не е прилагана.


Съветът на ЕС е заложил в програмата на заседанието си за 26 юни в Люксембург да пристъпи към изслушване на становището на Полша. Предвижда се изслушването да премине в няколко части, като на посоченото заседание е насрочена първата част. След това ЕК ще обсъди на седмичното си заседание този въпрос.


През декември ЕК издаде препоръки на Варшава и изрази готовност да прекрати процедурата, ако те бъдат изпълнени в следващите три месеца. След като до днес комисията остава неудовлетворена от отговорите и действията на полските власти, тя е предложила на Съвета на ЕС да бъде предприета следващата стъпка с изслушването на Варшава.


Досега чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Полша, никога не е бил прилаган. Този текст от договора бе приет, след като през 2000 г. в управляващата коалиция в Австрия влязоха крайнодесните сили, участващи и в днешното австрийско правителство. Заради липсата на подобен текст преди 18 години, държавите от ЕС едностранно замразиха отношенията си с Виена за девет месеца.


Полша ще продължи с осъществяването на съдебната реформа въпреки критиките на Европейската комисия. Това заяви днес полският министър на външните работи Яцек Чапутович пред националното радио.


"Нашата позиция се свежда до това, че ние сме суверенна държава, а организацията на съдебната система е от компетенциите на държавата. Ние реализираме своите права, не виждаме никакви заплахи за върховенството на закона в Полша и няма да променим своята позиция. Ще доведем докрай реформата на съдебната система", каза министърът.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?