Процедурата за инвеститор в АЕЦ "Белене" се доуточнявала

Енергийният министър обеща на депутатите да се съобрази с техни корекции

Петкова първо ще представи процедурата за АЕЦ "Белене" пред Минстерския съвет, архивно снимка БГНЕС

Ден след изтичането на срока 31 октомври за представянето в парламента на процедурата за избор на стратегически инвеститор в спрения засега проект за строеж на АЕЦ "Белене" енергийният министър Теменужка Петкова каза на депутатите, които ѝ възложиха задачата, че оставали малки детайли за уточняване.

"Надявам се в рамките на следващата седмица да може да представя процедурата първо пред Министерски съвет, който също взима решение“, посочи Петкова по време на заседание на парламентарната енергийно комисия, чиято бе инициативата да се разработи търг или конкурс за привличане на частен инвеститор в проекта и той да се възобнови.

Така вероятно първо правителството ще одобри процедурата, тъй като по закон решенията за ядрени строежи са изцяло негова отговорност.

"На разположение съм, когато депутатите ме повикат, да я представя в парламента“, заяви енергийният министър. Тя обеща да се съобрази с корекциите, които депутатите смятат, че трябва да се направят. Принципно народните представители обаче нямат подобни правомощия.

Ако няма някакви сериозни корекции, които се налагат, няма пречка до края на годината или в началото на следващата година процедурата да бъде обявена, посочи още Петкова.

Тя не каза дори и най-общо каква ще е процедурата за избор на стратегически партньор на държавата в проекта     който през прекратен през март 2012 г. с решения на първия кабинет на Бойко Борисов и на Народното събрание. След като през лятото на 2016 г. "Националната електрическа компания" (НЕК), досегашен собственик и инвеститор в проекта, бе осъдена да плати 1.2 млрд. лв. и стори това през декември, налетите пари в ядрения проект надхвърлиха 3.5 млрд. лв. НЕК се сдоби и с ядрено оборудване, за което правителството не може или не иска да намери купувач, но на значително по-ниска от платената цена. Това накара кабинета да провери дали може да намери стратегически партньор, заради което и се подготвя сегашната процедура.

По думите на Петкова от преди време в рамките на разработването на тази процедура ще се извърши актуална оценка на направените инвестиции в ядрения проект, ще се отделят активите и пасивите на НЕК от тази авантюра в отделна компания и да се реши какъв дял в нея ще е за държавата. За целта НЕК нае https://www.mediapool.bg/aets-belene-poglashta-oshte-nad-edin-milion-leva-news282789.html фирмата "Инженерингсервиз София" ЕООД срещу 87 516 лв. без ДДС да оцени активите и пасивите на АЕЦ "Белене", намиращи се на самата площадка на ядрения проект, както и в Белене, Свищов, Плевен, Никопол, Овча Могила, Муселиево, Деков, Белцов и Лом. Какви са резултатите от работата на оценителя към момента не е ясно.

Досега единствено Китайската държавна ядрена корпорация е обявила интерес да довърши ядрения строеж, но през юни неин представител каза по време на форум край Варна, че кандидатът ще повдигне въпроса за получаване на вид държавна подкрепа за проекта. Това обаче противоречи на обявените от правителството намерения АЕЦ "Белене" да не получава нито държавно финансиране или кредит, нито дългосрочен договор за изкупуване на произвежданата електроенергия.

От руската "Росатом", чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" бе избрана в края на 2006 г. за проектант и строител на ядреното съоръжение, който трябва да го въведе в експлоатация, досега не са се ангажирали с участие като акционер в проекта. Декларираната готовност за продължаване на проекта от страна на "Росатом" е като строител или като кредитор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес