Процедурата за избор на еврокомисари върви към финал, но пазарлъците продължават

Жан-Клод Юнкер е принуден на сложно лавиране между тежестта на държавите в ЕС и ... пола на кандидатите

Процедурата за избор на еврокомисари върви към финал, но пазарлъците продължават

Избраният за председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изпрати на италианския министър-председател Матео Ренци официалния списък с кандидатите за еврокомисари, съобщиха от пресслужбата на ЕК в петък.

Ренци е ротационен председател на Съвета на министрите на Европейския съюз.

Предстои Съветът на министрите да одобри предложения списък, който след това ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

След публикуването, но не по-рано от средата на следващата седмица, Юнкер трябва да обяви разпределението на портфейлите. Дотогава пазарлъците за ресорите на еврокомисарите ще продължат.

За да встъпи в длъжност, новата ЕК трябва да получи одобрението на Европейския парламент. Преди това обаче евродепутатите ще изслушват един по един кандидатите за комисари.

По азбучен ред на фамилните имена на латиница списъкът на предложените комисари е следният:

Витенис Андриукайтис (Литва), Андрус Ансип (Естония), Димитрис Аврамопулос (Гърция), Мигел Ариас Канете (Испания), Елжбета Бенковска (Полша), Аленка Братушек (Словения), Корина Крету (Румъния), Валдис Домбровскис (Латвия), Кристалина Георгиева (България), Йоханес Хан (Австрия), Джонатан Хил (Великобритания), Фил Хоган (Ирландия),Вера Юрова (Чехия), Юрки Катайнен (Финландия), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Невен Мимица (Хърватия), Карлуш Моедаш (Португалия), Пиер Московиси (Франция), Тибор Наврачич (Унгария), Гюнтер Йотингер (Германия), Марош Шефчович (Словакия), Христос Стилянидис (Кипър), Мариане Тисен (Белгия), Франс Тимерманс (Холандия), Кармену Вела (Малта), Маргрете Вестагер (Дания).

Единственият сигурен засега пост в новата ЕК е този на нейния заместник-председател и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която беше номинирана от Европейския съвет в събота, писа онлайн изданието на списанието "Юропиън войс".

Юнкер ще разпредели останалите постове в ЕК според тежестта на съответната страна в ЕС, пола на кандидата и неговите компетенции.

"Юропиън войс" публикува собствена категоризация на кандидат-комисарите като определи като "трудни за пренебрегване" полският вицепремиер Елжбета Бенковска заради безупречната ѝ работа като министър на регионалното развитие от 2007 г. насам, холандския външен министър Франк Тимерманс заради личния му авторитет и тежестта на страната му в ЕС, бившите премиери на Латвия и Естония - Валдис Домбровскис и Андрус Ансип, които имат солиден икономически опит, и кандидата на Словакия Марош Шефчович, който се справи добре с досегашния си мандат на еврокомисар по институционалните въпроси.

Опитните кандидати в списъка на Юнкер според "Юропиън войс" са българката Кристалина Георгиева, която беше комисар за хуманитарната помощ, австриецът Йоханес Хан, който отговаряше за регионалното развитие и шведката Сесилия Малмстрьом, която беше комисар за вътрешния ред.

"Заради пола си Малмстрьом и Георгиева имат реални шансове да получат зам.-председателски позиции", пише "Юропиън войс" и допълва, че двете са "едни от най-впечатляващите членове на втората комисия на Жозе Барозу.

Кандидатите за икономическите портфейли в ЕС са германецът Гюнтер Йотингер и французинът Пиер Московиси, чиито държави, според "Юропиън войс", са много влиятелни в ЕС и претенциите им вероятно ще бъдат удовлетворени.

В същото време обаче Финландия и Дания излъчиха кандидати за комисари със силна икономическа компетентност.

Проблемните кандидати са британецът Джонатан Хил и испанецът Мигел Ариас Канете, твърди "Юропиън войс". Техните държави са прекалено големи, за да бъдат пренебрегнати, но и двамата кандидати могат да се окажат уязвими на атаки в европарламента - Хил заради лобисткото си минало, близостта си до финансовата сфера и липсата на специфични компетенции, а Канете заради сексистките коментари, които направи по време на кампанията за евроизборите през май.

Проблематични, но по друг начин, са чешката кандидатка Вера Юрова и словенската Аленка Братушек - техните страни са малки, но пък предложиха жени, което ще бъде свързано с очакванията Юнкер да удържи на обещанието си и да даде на дамите в своя екип важни постове, коментира "Юропиън войс".

Страните, които са достатъчно малки, за да не ангажират по никакъв начин Юнкер, са Ирландия, Португалия, Гърция, Унгария и Литва, пише още изданието. Същото важи и за Хърватия, Кипър и Малта, макар че хърватският кандидат Невен Мимица беше макар и за половин мандат член на комисията Барозу. Юнкер обаче няма да спечели нищо, ако даде на Мимица важен портфейл, смята "Юропиън войс".

В контекста на разпределението на ресорите днес полският премиер Доналд Туск, който бе избран за председател на ЕС, посочи, че най-вероятно вицепремиерът Бенковска ще получи вътрешната търговия. За Кристалина Георгиева електронното издание "Еурактив" прогнозира, че ще ѝ бъде даден ресор данъчната политика и борбата с измамите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа