Процедурата за лечение на деца в чужбина се усложнява

Вече само здравният министър и НЗОК ще разписват необходимите за заминаване формуляри

Снимка: БГНЕС

Формулярите за лечение на деца в ЕС S2 вече ще бъдат разписвани само от здравния министър и управителя на НЗОК, а не както досега от управителя на Фонда за лечение на деца. Това стана ясно от съобщение на здравното министерство в четвъртък. Така процедурата на практика се усложнява, въпреки уверенията на здравните власти, че формулярите ще бъдат одобрявани в спешен порядък. От министерството също така отричат да има забавяне в придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина.

В четвъртък здравният министър Петър Москов е подписал формуляра на едно дете, а още четири формуляра са били подписани от управителя на касата Глинка Комитов. И петте заявления били подадени ден по-рано от фонда в касата. Миналия четвъртък управителят на НЗОК е подписал други четири формуляра S2.

А последното заседание на Обществения съвет на фонда бе на 21 април, тоест формулярите се подписват седмица-две по-късно.

От министерството се позовават на наредба, която предвижда документът да се подписва от управителя на НЗОК, когато лечението е в портфолиото на касата, но не може да се извърши у нас, и от министъра, когато лечението е извън обхвата на касата.

Европейският формуляр S2 дава гаранции на европейските клиники, че лечението ще бъде платено от официалните институции у нас – здравната каса или министерството. Тъй като съществуването на фонд за лечение на деца е необичайно за други европейски страни, наличието на формуляра потвърждава, че детето се праща за лечение в ЕС не просто от някаква институция, а от държавата или обществения здравен фонд. Това осигурява и по-добри цени за лечението на български деца в чужди клиники.

За да се спести време в придвижването на документацията на болните деца, предишни министерски ръководства бяха упълномощили управителя на фонда, който е структура към здравното ведомство, сам да подписва формулярите. Така одобрените от фонда деца за лечение получаваха формулярите от същото място веднага.

С желанието на МЗ стриктно да се придържа към буквата на наредбата занапред децата първо ще бъдат одобрявани за лечение от фонда, след това ще се препращат на министерството и НЗОК за издаване на формуляр S2.

Това, според представители на Обществения съвет на фонда, неминуемо ще доведе до забавяне на лечението на деца заради бюрократичните процедури.

От министерството декларираха, че е “създадена необходимата организация за обработване в спешен порядък на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2“.

От въпросната наредба обаче става ясно, че касата разполага с 10-дневен срок, за да бъде разгледано искането от постоянна комисия, която изготвя мотивирано предложение до директора на НЗОК за издаване или отказ за издаване на удостоверението S2.

Тоест създадената организация е на думи, но законът дава 10-дневен срок. От министерството коментираха, че “имат ангажимента да съкратят максимално определеният в наредбата десетдневен срок, в който се разглеждат подадените заявленията, особено когато става дума за лечение на деца“, но засега това е само обещание.

От обясненията на МЗ не става ясно с какво тази процедура превъзхожда наложената практика решението за лечение и формуляра да се издават на едно място, за да не се губи време и след като така или иначе наредбата ще се променя, за да се съкратят сроковете в нея, защо не се делегират права на управителя на фонда за издаването на формулярите.

Не е ясно и кой в крайна сметка ще плаща лечението – фондът или касата, щом формулярите ще бъдат издавани от здравната каса. Вероятно НЗОК ще поема самото лечение, а фондът разходите за път и престой на семейството. Нормативната уредба обаче не задължава НЗОК да издаде формуляр ако фондът реши да прати дете за лечение в ЕС и за момента се разчита на добрата воля и обещанието на институциите.

Споделяне

Още по темата

Още от България