Нови съмнителни данни

Процедурата за секретен допуск на Пеевски продължила 4 работни дни

Делян Пеевски. Сн: БГНЕС

Проучването за надеждност, след което медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски е получил допуск до секретна информация, необходим, за да се осъществи скандалния му избор за шеф на ДАНС, всъщност е било извършено за едва четири работни дни, съобщи "Капитал" в понеделник.

Информацията бе потвърдена от Софийския районен съд (СРС) пред Mediapool. Оказва се, че Пеевски е подал заявление, след което е получил свидетелство за съдимост на 5 юни т.г. Документът е задължителен, за да стартира процедурата по издаване на допуск до секретна информация, което, както вече стана ясно, се е случило едва 6 дни по-късно – 11 юни.

Това на практика означава, че експертите от ДАНС, които е трябвало да извършат детайлното проучване за надеждност на Пеевски, семейството и приближения му кръг, са успели да се справят с всички дейности, включващи дори и проверка на охраната му, за 4 работни дни (8 и 9 юни се падат събота и неделя – бел. ред.).

Този факт прави съмненията около начина, по който депутатът от ДПС се е сдобил с достъп до най-секретните данни в държавата, още по-сериозни. Особено предвид факта, че Законът за защита на класифицирана информация (ЗЗКИ) предвижда двумесечен срок за провеждане на проучването за ниво "строго секретно", каквото получи Пеевски.

Срокът е препоръчителен, но според доста експерти в областта, цитирани в медиите, в този случай проучването за надеждност със сигурност би трябвало да е възможно най-задълбочено и по-скоро би отнело повече време от предвиденото в закона, отколкото по-малко.

Тези обстоятелства и спешните промени в Закона за ДАНС, направени от мнозинството в 42-ото Народно събрание сочат все по-очевидния извод, че Пеевски е бил единственият кандидат за шеф на агенцията още преди формирането на правителството, чийто премиер Пламен Орешарски официално предложи депутата на ДПС за шеф на агенцията. Министър-председателят така и не пожела да обяви как е стигнал до това решение и кои други евентуални кандидатури е обмислял.

Както Mediapool вече писа, промяната на законовите изисквания за евентуалния председател на ДАНС бе изцяло съобразена с медийния магнат, който формално има 8-годишен юридически стаж като следовател, макар че реално е работил като такъв едва няколко месеца, тъй като след 2005 г. бе зам.-министър, а след 2009 г. - депутат.

По предложение на Сергей Станишев и Михаил Миков от БСП и Лютви Местан и Христо Бисеров от ДПС, задължителният 10-годишен стаж в службите за сигурност, който досега трябваше да притежава шефът на ДАНС, бе намален до 8-годишен, като бе разписана и възможност той да е юридически.

Освен това между първо и второ четене на законопроекта бе вкаран допълнителен текст, който пази мястото в съдебната система на даден магистрат, ако той бъде избран за ръководния пост в агенцията. Уреждаше и стажът му начело на ДАНС да се зачита за юридически, каквато привилегия досега имаха само съдиите, прокурорите и следователите, които стават депутати, министри и зам.-министри.

Промените в закона за службата изненадващо бяха обнародвани в Държавен вестник буквално часове, преди Орешарски да предложи на парламента Пеевски за председател на ДАНС, а мнозинството от БСП и ДПС набързо да го избере.

Споделяне

Още по темата

Още от България