От отговора на шефа на ДАНС по сигнал на "Протестна мрежа" става ясно:

Процедурата за секретния допуск на Пеевски започнала в нарушение на закона

Христо Иванов вече е изпратил преписката по случая на председателя на парламента

Снимка: БГНЕС

Процедурата по даване на допуск до информация с гриф "Строго секретно" на депутата от ДПС Делян Пеевски през миналото лято е започнала в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Това става ясно от отговора на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, изпратен до министъра на правосъдието Христо Иванов, който в качеството си на силов вицепремиер в служебното правителство е започнал проверка по случая след сигнал на "Протестна мрежа" от средата на октомври, съобщи "Капитал".

Става въпрос за факта, че проучването на Пеевски е стартирало в ДАНС ден преди Софийският районен съд (СРС) да му издаде свидетелство за съдимост, въпреки че според закона то е сред задължителните документи, които кандидатът за секретен допуск представя преди началото на процедурата.

Както е известно, в края на юни м.г. от СРС потвърдиха информация в медиите, според която Пеевски се е сдобил със свидетелство за съдимост на 5 юни 2013 г. Според обясненията на Писанчев, изпратени на Иванов, пък проучването му е започнало на 4 юни м.г.

Това обстоятелство, на практика, потвърждава напълно съмненията, че освен изключително кратка (от 4 до 11 юни 2013 г., два от които бяха почивни – бел.ред.), процедурата по издаване на секретен допуск на депутата и нереализирал се шеф на ДАНС е била предварително стикована.

От проверката по случая става ясно още, че обясненията на Писанчев сериозно се разминават с твърденията на бившия вътрешен министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев, който коментира през януари, че Пеевски е бил "окачествен като лице, срещу което има заплаха" и му е била предложена охрана от НСО, но той отказал и наел частна фирма. Шефът на ДАНС обаче сега посочва, че "през проучвания период е установено, че Пеевски ползва автомобили и охрана от НСО", допълва "Капитал".

Писанчев информира още, че през 2006 г., когато Пеевски е назначен за зам.-министър на държавната политика за бедствията и авариите, му е бил издаден допуск до ниво "Строго секретно", както и разрешения NATO Secret и EU Secret. Те са били отнети, след като той напуска Тройната коалиция покрай скандала с "Булгартабак", но се сдобива с тях впоследствие, когато отново заема поста на зам.-министър.

Сред резултатите от проверката, извършена от Писанчев, липсват отговори на конкретните въпроси, поставени от 11-имата активисти на "Протестна мрежа", подали сигнала по случая до Христо Иванов.

Като основания за назначаването на проверката те посочиха "появяващите се нови факти и обстоятелства, които увеличават съмненията в законосъобразността на извършената през юни 2013 година процедура". Например – признанията на Цветан Василев за това, че Пеевски участва в собствеността на "Булгартабак холдинг", "което, ако е вярно, означава, че в краткия си престой в ДАНС той е имал достъп до информация за разработки за трафик на акцизни стоки, по които агенцията активно комуникира със свои партньори от службите на ЕС и НАТО".

Като други неизвестни досега факти от "Протестна мрежа" отбелязваха "информациите за данъчни задължения на членове на семейството на Пеевски, което поражда въпроси за пълнотата и задълбочеността на данъчната проверка, извършена в рамките на проведената процедура за допуск до класифицирана информация".

Става въпрос за задълженията от около 300 000 лева, които фирми на Пеевски и майка му Ирена Кръстева платиха на НАП през август, след като първоначално отричаха назначената им данъчна ревизия да ги е установявала. Информацията обаче бе потвърдена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Липсата на отговори по тези въпроси в заключенията на Писанчев е дала повод на Христо Иванов да изпрати преписката по случая на парламентарния председател Цецка Цачева с идеята с нея да се занимае ресорната комисия за контрол на службите, след като бъде структурирана.

"В хода на работата по делото за проучване агенцията се е придържала към минималните изисквания на закона и не е изследвала друга информация, налична в общественото пространство, освен тази в съответните информационни фондове, посочени в нормативната база. Възприетият от ДАНС подход в конкретния случай повдига въпроса за формално провеждане на обследването. Това може да се дължи както на недостатъци на законодателната уредба, така и на слабости в практиката по прилагането", посочва Иванов, който в петък положи клетва като правосъден министър във втория кабинет "Борисов".

Ако 43-ото Народно събрание действително се занимае с този въпрос, това ще е удобен момент да демонстрира независимост и желание за отстраняване на задкулисието в държавното управление, което неведнъж бе декларирано от коалиционните партньори в новосформираното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България