Процедурни хватки на ГЕРБ забиват в "трета глуха“ доклада за наркопоправката

Процедурни хватки на ГЕРБ забиват в "трета глуха“ доклада за наркопоправката

С процедурни хватки ГЕРБ успя отново да отложи обсъждането и приемането на доклада за прословутата поправка в Държавен вестник, която либерализираше режима на скрита реклама на наркотични вещества и заради която "изгоряха“ от шефските си постове двама представители на мнозинството – Светлин Танчев и Пламен Цеков. В сряда БСП успя да вкара като пета точка в дневния ред гледането на доклада, изготвен от временна анкетна комисия и отлежаващ повече от 2 седмици в НС. След сутрешната почивка обаче ГЕРБ настояха точката да бъде преместена назад.

Това предизвика бурно недоволство от страна на БСП и ДПС, след което се стигна до съмнения, че в залата липсва нужният кворум, за да се гласува преместването на точката.

Последва първото за настоящия парламент поименно преброяване на депутатите, което "изяде“ около половин час от пленарното време. След това се проведе и електронна регистрация на депутатите и гласуване на предложението за пренареждане на програмата за тази седмица, която ще е последна за народните представители до есента. Това накара опозицията да коментира, че докладът за "наркопоправката“ изобщо няма да бъде гледан сега, а през новата сесия – "забутан в трета глуха“.

Работата на комисията приключи преди около три седмици, когато нейният председател Румен Иванов (ГЕРБ) обяви, че докладът препоръчва махането на Светлин Танчев от председателския пост на комисията по европейски въпроси и Пламен Цеков от зам.-шефското място на здравната комисия. Очакваше се скоро след това докладът да бъде приет в пленарна зала и изпратен на прокуратурата, която да се заеме с въпроса как "криминално“ се внасят поправки в Държавен вестник и то от висши представители на ГЕРБ в НС.

Скандалът тръгна още през зимата, когато при второто четене на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите в пленарна зала Пламен Цеков е изчел лобисткия текст, който обаче не е одобрен от самата здравна комисия.

След това се заплита странен сценарий, като в ДВ първо е публикуван текстът, одобрен от здравната комисия, но не и гласуван от парламента. После Светлин Танчев отива с листче в ръка, за да поправи "грешката" и така е обнародвана лобистката поправка.

За случилото се алармира президентът Първанов, след което се разрази скандал, довел до прегласуване клаузата и връщане първоначалния текст. По искане на БСП бе съставена временна комисия, която да изясни обстоятелствата по случая.

В продължение на почти 4 месеца обаче не се разбра дали някой от ръководството на ГЕРБ или на парламента е знаел и е разрешил поправката.

Председателят на НС Цецка Цачева няколко пъти заяви, че няма нищо общо и че държи нещата "да бъдат изчистени докрай“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?