Процедурни трикове още при тържественото заседание на парламента

Процедурни трикове и хватки препънаха работата на новото Народно събрание още в първия му ден. След избирането на Михаил Миков за председател, заседанието продължи със скандали по процедурата, включително и по искането на ГЕРБ за проверка на кворума. Групите на ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала.

Новоизбраният шеф на НС Михаил Миков да продължи заседанието с процедурата по избора на заместник-председатели на парламента. Цвета Караянчева от ГЕРБ обаче предложи проверка на кворума, защото видимо в залата бяха останали само депутатите от БСП и ДПС, които взимаха решенията си с по 115 гласа. Заместник-председателят на НС Мая Манолова (БСП) обаче каза, че проверка не може да има, защото ГЕРБ още не са си избрали ръководство на парламентарната група, което може да предлага проверка на кворума.

"Уважаеми г-н председател, уважаеми колеги, не започвайте с лъжа това Народно събрание. Аз не виждам как без кворум ще приемате каквото и да било решение, така че, г-н председателю, оставете партийното пристрастие, вие трябва да спазвате закона. Подложете и изискайте поименна проверка, защото очевидно в залата няма кворум. Благодаря ви! Всичко останало ще бъде поредно доказателство за вашите лъжовни намерения", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

"Правила има и те ще се спазват в този парламент", отвърна му Мая Манолова. "За разлика от предишния, който не спазваше нито Конституцията, нито парламентарния правилник, този парламент и това ръководство ще спазват правилата. Така че вие ще почакате със своето искане, което намира опора в парламентарния правилник, след като бъде взето решение за действието на този правилник в условията на 42-рото Народно събрание. Не ги спазвахте в предишния парламент, в който имахте мнозинство, не слушахте гласа на опозицията и си правехте каквото искахте", заключи Манолова.

Въпросът с кворума бе поставен още при откриването на заседанието във вторник сутринта, когато се оказа, че точно 23 народни представители, колкото са депутатите на „Атака“ не се регистрираха в пленарна зала. Според справка от Народното събрание седем души от „Атака“ са се регистриали, а 16 – не. Петима души от БСП и двама от ДПС също не са били регистрирани. Двама от избраните с листите на БСП - евродепутатът Илияна Йотова и кметът на Калофер Румен Стоянов, не дойдоха в парламента. Те вече обявиха, че няма да станат депутати, но все още присъстват в списъка на избраните, тъй като няма решение на ЦИК за замяната им със следващите в листите. Закъсняха Антон Кутев, Мартин Захариев, а Стефан Данаилов беше пропуснал да се регистрира в електронната система. От ДПС не са присъствали в началото на заседанието Тунджай Наимов и Хамид Хамид.

Споделяне

Още по темата

Още от България