Процентът на жените на водещи позиции у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС

Ивайло Калфин по време на работна закуска с посланиците на страните от ЕС в петък в София, сн. БГНЕС

Процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, е два пъти по-висок, отколкото средния за страните от ЕС /7 на сто/ и въпреки това той е доста нисък - едва 13 на сто. Това е отбелязал министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин при официалното откриване на международната конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции, организирана съвместно от американската асоциация Women's Campaing International и Съвета на жените в бизнеса в България, информират от МТСП.

Според министър Калфин липсата на време е сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат във всекидневието си. Министърът е припомнил за промените в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца - отново тази мярка е насочена към спестяване на времето на работещите жени, е отбелязал той.

Министърът е посочил, че съществува разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции. За една и съща работа жените получават средно 13,5 на сто по-ниско заплащане от мъжете. Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16 на сто, но това не трябва да ни успокоява, а да стимулира обществото за преодоляването ѝ. Министърът е отбелязал, че промените в пенсионната система, които МТСП предложи, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?