Процес срещу мъчителите на българските сестри е политическа инсценировка

Ако бъде заведен процес срещу либийските офицери, изтръгнали с мъчения признания от българските медицински сестри за вината им по заразяването на над 400 деца със СПИН, това ще е поредната политическа инсценировка. Това каза пред радио "Нова Европа" бившият адвокат на осъдените в Либия българи Владимир Шейтанов по повод неофиицалните съобщения, че Либия се готви да заведе дела срещу мъчителите на сестрите.

От изтезанията на чужди граждани от официални представители на либийската администрация трябва да се направи извод не за конкретната вина на тези конкретни служители, а за цялата служба, която те представляват. Тогава отговорността трябва да се търси не само от тези хора, а от либийската държава, на която те са официални представители, каза още адвокат Шейтанов. .

Офицерите са осъществявали политическата линия на държавата си по този въпрос, не са били спирани и може би са били и поощрявани. Тези хора ангажират отговорността на либийската държава, допълни той.

Не трябва да се залъгваме, но на либийска територия, в подсъдността на либийски съд ние ще загубим всяка една юридическа битка, посочи той.

Защитникът заяви, че не може да има големи очаквания от поредния ход на либийската държава и на либийската правосъдна система по отношение на българските медицински сестри.

Дирижирането на съдебните действия ще продължи и в бъдеще. Какъвто и да бъде резултатът от този пореден съдебен процес, той няма да има никакво отражение за доказване или отхвърляне вината на българите, каза още адвокат Шейтанов. Според него осъдените българи ще бъдат вероятно потърпевши, а присъдата ще бъде потвърдена на Върховен съд, каза Шейтанов по повод очакваното произнасяне на последна инстанция във връзка със смъртните присъди срещу петте българки.

Той добави, че поканата от либийски граждани български интелектуалци да посетят столицата на Либия Бенгази, също е добре измислена политическа акция.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?