Процесът по импийчмънт: Демократите призоваха републиканците да проявят смелост

"Какво ще стане, ако Тръмп харесва Путин толкова, че да върне Аляска на Русия"

Главният обвинител Адам Шиф говори в Сената

На втория ден от процеса за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп в Сената, представителите на Демократическата партия призоваха сенаторите републиканци да проявят смелост и да се опитат да разкрият цялата истина. В продължение на близо девет часа обвинителите от Камарата на представителите изложиха историята на случая.

Обвинителите, водени от Адам Шиф, се позоваха на множество откъси от свидетелски показания на членове на правителството. "Те рискуваха всичко, кариерите си. Знам, че това, което искаме от вас, може да изложи на опасност и вашите. Но ако те имаха смелостта, ние също можем", заяви Шиф, обръщайки се към 53-та сенатори от Републиканската партия.

Реакцията на Тръмп беше да заяви, че "тези хора са луди". Той направи това изявление в Швейцария, където присъства на икономическия форум в Давос.

Доналд Тръмп се опита да мами, за да спечели втори мандат в Белия дом, заяви Адам Шиф, цитиран от Франс прес.

Доналд Тръмп е поискал намеса на чужда държава в нашите избори, за да подобри шансовете си да бъде преизбран на вота през ноември, заяви конгресменът демократ пред стоте сенатори, които са съдебни заседатели в процеса.

Доналд Тръмп е упражнил натиск над Украйна тя да обяви разследвания, от които той може да извлече полза, едно от които е целяло да омърси потенциалния му съперник Джо Байдън, заяви бившият прокурор, който ръководеше разследването на Камарата на представители срещу президента в качеството си на председател на комисията за разузнаването.

"Президентът е замразил стотици милиони долари военна помощ за един водещ война с Русия стратегически съюзник, за да получи чуждестранна помощ за избирането си. Или с други думи, за да мами", каза Шиф, имайки предвид отпуснатите от Конгреса на САЩ близо 400 милиона долара военна помощ за Киев, които президентът беше блокирал през лятото на 2019 г.

Адам Шиф обвини Тръмп, че след като тези негови действия са станали публично достояние, той "е използвал правомощията си, за да възпрепятства разследването" на Конгреса.

Шиф напомни на сенаторите, че са дали клетва да са безпристрастни и ги призова да вземат предвид доказателствата, без да мислят за политическата си принадлежност или за това как са гласували на последните или на следващите избори.

В първия ден на процеса Шиф беше заявил, че президентът Тръмп "заслужава да бъде отстранен от длъжност".

Тази хипотеза обаче изглежда слабо вероятна, тъй като по конституция са нужни две трети от сенаторите (67 гласа), за да бъде обявен президентът за виновен. За тази цел би трябвало към 47-те сенатори демократи да се присъединят най-малко 20 сенатори републиканци, което едва ли ще се случи. За момента 53-мата сенатори републиканци стоят твърдо зад президента.

"А ако реши да върне Аляска"

Президентът Тръмп и републиканските лидери в Сената изглежда планират претупана симулация на процес, без свидетели и с ограничени доказателствени материали, предупреждава в. "Ню Йорк таймс". Това, което е заложено на карта, е идеята, че американският държавен глава може да бъде държан отговорен за лошото си ръководство. Без тази идея може да имаме впечатляващо изглеждащ Сенат и красноречиви сенатори, но демокрацията в САЩ ще бъде под съмнение, пише вестникът.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл изглежда решен да не допусне доказателства или свидетели - което е особено лицемерно, защото при процеса за импийчмънт на Бил Клинтън през 1999 г., той подкрепяше допускането им.

Какво ще стане, ако Тръмп харесва руския президент Владимир Путин толкова, че да върне Аляска на Русия, пита в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки, че този пример е даден от ръководителя на екипа на защитата на Тръмп Алън Дършоуиц. Според него президентът не може да бъде държан отговорен за решенията си дори и в хипотетичния случай, при който позволява на Русия да си върне някогашната територия на американския континент.

Интересно е какво смятат другарите сенатори от Аляска, отбелязва американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?