Процесът срещу Баретата започва отначало

Процесът срещу Баретата започва отначало

Делото срещу Златомир Иванов ще започне отначало, след като Софийският градски съд (СГС) върна във вторник за постоянно в ареста съдебния заседател Петър Георгиев. Той бе арестуван заедно с още трима души в рамките на международната полицейска операция "Педофилите", насочена срещу разпространението на детска порнография.

Петър Георгиев бе ангажиран в знаковия процес срещу Баретата и неговата група в качеството си на резервен съдебен заседател. Заради постоянното му задържане под стража, заседанието по делото на 10 ноември няма да се проведе, ще трябва да бъдат назначени нов съдебен заседател и един резервен. Заради това процесът започва от нулата.

На 25 октомври Софийският районен съд (СРС) освободи срещу най-леката мярка – "подписка" – четиримата задържани в операция "Педофилите". Първоинстанционният съд обяви, че разследващите са събрали доказателства единствено за притежание на порнографски материали от Георгиев, но не и за разпространението им.

Пред градския съд обаче прокуратурата е представила нови доказателства за разпространяване на детска порнография, които са приети и мярката е изменена с най-тежката.

При последното заседание по делото срещу Златко Баретата, неговите адвокати обясниха, че ако на съдебния заседател Петър Георгиев бъдат повдигнати обвинения, ще му бъде поискан отвод и делото трябва да започне отначало. Заради постоянното му задържане под стража дори няма да има нужда от отвод.

Един от съдебните заседатели в процеса срещу Баретата вече бе сменен, тъй като бе чут да коментира делото в полза на обвинението.

По закон за съдебен заседател могат да кандидатстват хора, които са пълнолетни български граждани, да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо дали са реабилитирани, да се ползват с добро име и авторитет в обществото.

В делото за наркоразпространение и други тежки престъпления обвиняеми са Златомир Иванов и още 20 души. Има и огромен брой свидетели – само на обвинението те са 107.

Започване на делото отначало би означавало повечето от обвиняемите да бъдат освободени от ареста, тъй като ще изтече разумният срок на задържането им без получени присъди.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?