Процесът срещу Христо Ковачки ще започне по изборите

Процесът срещу Христо Ковачки ще започне по изборите

Делото срещу бизнесмена и спонсор на новата коалиция Движение "Напред" Христо Ковачки за данъчни престъпления най-вероятно ще започне в разгара на кампаниите преди изборите за Европейски парламент и Народно събрание. Това стана ясно от прогноза, направена от градския прокурор на София Николай Кокинов във вторник.

В момента в държавното обвинение чакат резултатите от комплексната финансово-счетоводна експертиза, която трябва да установи какъв размера на данъчните престъпления, който трябва да бъде включен в обвинителния акт.

"Параметрите на експертизата са много широки и се очаква тя бъде готова след около месец и половина. Работата по делото продължава, разпитват се свидетели. По всяка вероятно делото ще бъде внесено в съда през май", коментира Кокинов. Ако тази прогноза излезе вярна, най-вероятно първото заседание на съда ще е през юни, освен ако Ковачки не реши да се кандидатира за депутат.

По същото време главният прокурор Борис Велчев представи зам.-председателя на Софийския апелативен съд Галина Тонева като свой фаворит за мястото на зам.-главен прокурор. Тази година изтича мандатът на Христо Манчев като зам.-главен прокурор. Дълго време той бе дясна ръка на Никола Филчев в държавното обвинение, а впоследствие си спечели "славата" като един от "хотелиерите в прокуратурата", тоест от магистратите с по-завидно имуществено състояние.

Галина Тонева бе съдията, която отмени присъдите на осъдените за убийството на бившия премиер Георги Луканов, след като се разбра, че показанията им са изтръгвани с насилие.

В другите три апелативни прокуратури предложенията на Борис Велчев ще срещнат конкуренция. В Пловдив той ще предложи за поста действащия окръжен прокурор Андрей Атанасов, но настоящият зам.-апелативен прокурор на града Румен Боев го е уведомил, че ще внесе сам кандидатурата си във Висшия съдебен съвет.

В момента апелативен прокурор на Пловдив е Росен Димов. Той също бе сред най-близките до Филчев обвинители. Името на Димов нашумя през 2001 година след като си призна, че е пренесъл куфарче с 19 000 долара през гръцката граница, без да уведоми БНБ, което бе в нарушение на действащия от 1996 година дотогава валутен режим. Въпреки самопризнанията му все още няма никакво обяснение защо срещу него няма досъдебно производство за този случай.

Велчев ще предложи в Бургас сегашния зам.-апелативен прокурор Любомир Петров. Там се очаква най-малко още двама магистрати да се конкурират за поста.

Предложението на главния прокурор във Варна е зам.-шефа на Апелативната прокуратура Ружа Големанова. Неин конкурент ще бъде другият заместник Иван Тодоров. Борис Велчев не иска промени във Велико Търново и ще предложи удължаване на мандата на сегашния апелативен прокурор Аня Димова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?