Процесът срещу Сейф ал Ислам Кадафи ще се състои през септември

Процесът срещу сина на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи Сейф ал Ислам ще се състои през септември в либийския град Зинтан, в който той се намира от арестуването си през ноември миналата година. Това каза за Франс прес говорител на либийския генерален прокурор, съобщи БТА.

Комисия към Канцеларията на генералния прокурор приключи разследването за престъпленията, извършени от Сейф ал Ислам от началото на революцията на 15 февруари 2011 г. до ареста му и подготви точките от обвинението, които ще бъдат приети от генералния прокурор в следващите дни, преди да бъде определена
дата на процеса. Очаква се той да започне през септември, заяви заместник генералният прокурор Таха Насер Баара.

Делото ще се състои в град Зинтан (на 170 км югозападно от Триполи), който според Баара може да бъде подготвен за такъв процес, открит за медиите.

Баара отрече съобщенията в печата за преговори между канцеларията на прокурора и бившата бунтовническа милиция, задържала Сейф ал Ислам и настояла процесът да е в Зинтан.

Отдалечените от столицата градове са по-сигурни, каза заместникът на генералният прокурор. Срещу 40-годишния Сейф ал Ислам има заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС) за престъпления срещу човечеството по време на бунта, довел до свалянето и смъртта на полковник Кадафи през 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят