Процесът срещу Тръмп започна, въпреки малките шансове за успех

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп поиска вчера от Конгреса да прекрати процеса за импийчмънт срещу него. Процесът, който започна във вторник, има малки шансове да успее, но може да навреди много на имиджа на доскорошния държавен глава.

В предадените вчера 78 страници писмени аргументи на адвокатите на Тръмп се казва, че обвинителният акт, свързан с нападението срещу Капитолия, е противоконституционен по няколко причини, а само една би трябвало да стига, за да бъде обявен незабавно за нищожен и несъстоял се. Да се даде ход на този "политически театър" според тях би поставило под заплаха американската демокрация.

За осъждане на Тръмп е необходимо мнозинство от две трети от 100-те сенатори. Но 45 републиканци вече заявиха, че не се чувстват компетентни да съдят "обикновен гражданин", който вече не заема президентския пост.

Идеята на демократите е подробно да представят случилото се по време на размириците, използвайки видео и аудио записи от хаоса и травмата, преживени на 6 януари. Те ще се опитат използват гнева и възмущението, изразени от много членове на Конгреса след размириците и да представят нападението срещу Капитолия като връхна точка в опитите на Тръмп да отмени резултатите от президентските избори, спечелени от Байдън.

Това е първият случай, когато бивш президент е обект на импийчмънт, както и първият случай, когато подобна процедура започва за втори път срещу президент на САЩ, отбелязва в. "Вашингтон пост". Но въпреки сериозното обвинение и безпрецедентните обстоятелства, изходът не предизвиква особени вълнения - повечето републиканци в Сената вече заявиха, че няма да гласуват за осъждането на бивш президент.

В споразумението, постигнато между лидерите на двете парламентарни групи, предвижда възможност сенаторите да гласуват за удължаване на процеса чрез призоваване на свидетели и разглеждане на доказателства, които да изяснят ролята на Тръмп в събитията на 6 януари. Но това изглежда малко вероятно - демократите искат да преминат бързо към одобряването на плана на Байдън за стимулиране на икономиката заради пандемията, а републиканците искат да оставят възможно най-бързо в миналото предизвикващия вътрешни разделения дебат за Тръмп, отбелязва американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?