Процесът в Бенгази - още един тест за Муамар Кадафи

Юридическата драма в Бенгази, където е процесът срещу шестимата български медици, обвинени, че умишлено са заразили стотици либийски деца със СПИН, държи вече половин десетилетие под напрежение България, съобщава световната агенция Асошиейтед прес.

Кореспонденцията от София на Уилям Коул е озаглавена: "Още един тест за Кадафи - съдбата на медиците, обвинени в умишлено разпространяване на СПИН в Либия, държи една страна под напрежение".

В началото на материала, цитиран от БТА авторът припомня, че преди време либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че епидемията от СПИН в Либия е конспирация на ЦРУ и израелските тайни служби, целяща да разклати неговия режим. Впоследствие либийските власти се отказаха от обвиненията за американско-израелски заговор, но това не е от голяма помощ за българските обвиняеми, посочва АП.

Агенцията припомня, че се очаква в понеделник съдът в Бенгази да произнесе присъдата срещу шестимата българи, като прокурорите искат смъртни присъди за тях.

Наказателният съд в Бенгази ще има утре 11-ото си заседание по дело 607/2003. Очаква се на заседанието да бъде изслушана защитата на шестимата обвиняеми за епидемията от СПИН в Либия български медици, както и да бъде дадена последна дума на обвиняемите.

Някои българи се надяват, че Кадафи ще помилва българските медици като част от опитите му напоследък да излезе от продължителната международна изолация, констатира АП.

Агенцията отбелязва, че наскоро Либия декларира, че се отказва от плановете си да разработи оръжия за масово унищожение, предложи да приеме международни инспекции, а даже и е влязла в контакт с дългогодишния си враг Израел. Освен това Триполи се съгласи да изплати обезщетения за жертвите от атентатите срещу американски самолет през 1988 г. и френски самолет година по-късно, посочва АП.

"Те са невинни", цитира агенцията българския външен министър Соломон Паси, който се е срещал с Кадафи три пъти след началото на процеса в Бенгази. В интервю за АП Паси казва, че съдбата на шестимата българи непрестанно стои на предно място в мислите му.

Европейският съюз, Амнести интернешънъл и други организации вече отправиха критики по повод делото в Бенгази, а Паси твърди, че разполага с дебело досие с доказателства за изтезанията, на които са били подлагани заподозрените българи, съобщава АП.

Агенцията информира и за предложението на българското правителство да бъде поискана експертиза от Световната здравна организация.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: