Проучваме сръбския опит за нано-маркиране на горивата срещу контрабанда

Проучваме сръбския опит за нано-маркиране на горивата срещу контрабанда

България се е запознала с опита на Сърбия в прилагането на нано-маркирането на горивата като мярка за предотвратяване на нерегламентираната продажба на горива и повишаване на контрола на качеството им. Това е станало по време на посещение в Сърбия на зам.-министъра на финансите Бойко Атанасов, шефовете на митниците и приходната агенция Георги Костов и Галя Димитрова и други експерти от двете приходни агенции, съобщиха то финансовото министерство в петък.

С министъра на икономиката на Сърбия Александър Антич, с държавния секретар на сръбското Министерството на финансите Ненад Миялович е обсъдено ефектът от от въведеното в Сърбия от февруари 2014 г. нано-маркиране на горивата.

От ведомството на Владислав Горанов не посочват изрично дали тази технология ще се прилага у нас, но обясняват, че данните от Сърбия показват, че ефектът от въвеждането на нано-технологията повишава на приходите от ДДС и акцизи, като същевременно се е подобрило качеството на горивата и е намалял вносът на тежки масла.

Себестойността на нано-маркера е 2,5 евро на 1000 литра, което съотносимо е половин стотинка на литър гориво, информират от ведомството.

Заместник-министър Атанасов е отправил официална покана от името на министър Владислав Горанов към сръбския му колега Душан Вуйович да посети България през есента, с цел споделяне на добри практики и подобряване на сътрудничеството между приходните администрации на двете държави, допълва се в прессъобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?