Проучване: Българите са солидарни с Русия по случая "Скрипал"

Проучване: Българите са солидарни с Русия по случая "Скрипал"

Внушителното мнозинство от българите – 88% - одобрява позицията на правителството по случая "Скрипал", показват данните на "Галъп интернешънъл" от експресен сондаж, проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи. Както е известно, България реши да не експулсира руски дипломати, за разлика от над 20 страни от ЕС и НАТО, както и такива извън тези организации, които демонстрираха солидарност с позицията на Великобритания, че отравянето на бившия руски двоен агент е атака, санкционирана от Кремъл. Решението на премиера Бойко Борисов се споделя от националистите в коалиционното му правителство, от президента Румен Радев и опозиционната БСП, но представители на ГЕРБ настояваха за по-твърда реакция.

Според 61% от българите по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата партия сама да носи полагащата ѝ се отговорност, твърди "Галъп интернешънъл".

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение, коментират социолозите. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.

Сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти в казус със сравнително малко информация и с противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.

Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят "Скрипал" е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая "Скрипал" са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.

Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов. Например, 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, а 13% се против това, а останалите се колебаят. А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов, 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов. 12% избират "нито един от двамата", а останалите се колебаят.

Споделяне

Още по темата

Още от България