Проучване дава кметския пост на Бойко Борисов без балотаж

Проучване дава кметския пост на Бойко Борисов без балотаж

Сегашният кмет на София Бойко Борисов ще спечели убедителен втори мандат, без да се наложи да се явява на балотаж, сочи социологическо проучване на Барометър Инфо, представено в  неделя.

Според мнението на анкетираните 1011 столичани Борисов ще спечели кметската надпревара с 27.99 на сто преднина, която ще е с повече от 20 на сто повече от подкрепата за червения кандидат Бриго Аспарухов. На него се падат 7.02 процента от гласовете на запитаните софиянци.

Трети, според проучването, ще е кандидатът на "Атака", който все още не е официално обявен, но се очаква това да е бизнесменът и евродепутат на националистическата партия Слави Бинев. Интересното в случая, че подкрепата от 3.96 на сто е получена без в социологическото изследване да се посочва име на кандидат на "Атака". Общият десен кандидат Мартин Заимов се нарежда на четвърто място с  3.46 процента. Баскетболистът Константин Папозав събира едва 0.49 на сто, а за друг кандидат биха гласували 3.56 процента от запитаните. Близо 52 на сто от столичани обаче няма да се явят пред урните,за да подадат своя глас за бъдещия кмет на София.

Против кандидатите от тройната коалиция

В същото време Бойко Борисов и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подписаха споразумение за сътрудничество с Общността на Софийските граждански сдружения, които обещаха подкрепата си за настоящия кмет. Цветанов пък им гарантира, че ГЕРБ ще включи в листата си за общински съветници двама технипредставители на избираеми места

Помолен да коментира данните на Барометър Инфо, даващи му от раз кметското място в София , Борисов заяви, че най-добрият начин да загубиш един избори е да четеш социологически проучвания. Той посочи, че негов противник на тези избори ще е управляващата коалиция, затова ще е срещу всеки от кандидатите на трите партии в нея.

София на интригата 

Председателят на столичната организация на БСП Румен Овчаров от своя страна коментира като абсурдни твърденията на Бойко Борисов, че съществува договорка червените да подкрепят Мартин Заимов на втория тур на местните избори през октомри. "Защо ще го правим, след като имаме сериозна и печеливша кандидатура като Бриго Аспарухов?", попита той пред бТВ.  

Овчаров не се ангажира с конкретен отговор дали противникът на БСП в столицата е Бойко Борисов или Мартин Заимов, а посочи, че "основният противник не само на БСП, а на всички столичани е точно тази София, която Бойко Борисов се опитва да създаде - София на интригата, София на приказването, София, която започна с протягане, така, опъване пред Николай Бареков в студиото на бТВ, минава през едно мачле или тенис в Горна баня, после разкършване по улиците с откриване на няколко светофарни уредби, на няколко кръстовища или нещо от този род, с голяма кохорта от медии наоколо."

Константин Папазов пък тази неделя, спазвайки традицията да задава по един въпрос към действащия кмет, този път попита Борисов срещал ли се е с Бриго Аспарухов на 9 септември в "красив южен град" и какви договорки са направили двамата за София. Папазов съобщи, че негов приятел е бил очевидец на тяхната среща, но не може да каже какво са си говорили. Той обясни още, че нарича Борисов “ляв кандидат”, защото “човек, който е членувал в БКП, какъв може да е?!”.

В Пловдив печели ГЕРБ

В Пловдив кандидатът на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов би спечелил 39.05 на сто от гласовете при изборна активност от близо 62 процента, сочи запитването в града на тепатата. Претендентът на БСП Захари Георгиев е втори с 8.47 а сто подкрепа, ако изборите бяха сега, а човекът на СД Николай Караиванов взема 5.99 процента от гласовете на  пловдивчани. Той обаче щеше да е четвърти, ако в надпреварата бе останал бизнесменът и шеф на Пловдивския панаир Георги Гергов, за когото биха гласували 6.61 процента

Във Варна бъдещите избиратели също са дали предпочитанията си за представителят на ГЕРБ Сливен Крайчев, за когото биха гласували 17.42 и който ще се състезава на балотаж със сегашния кмет Кирил Йорданов, която засега взема 16.34  на сто от вота. Трети ще е НДСВ-кандидатът Димо Гяуров със 7,74.

Сегашният русенски червен кмет Божидар Йотов се очаква да събере 18.13 на сто от гласовете, следван от кандидата на ВМРО, ССД и Гергьовден Искрен Веселинов – 6.88 на сто, и човекът на ГЕРБ ген. Ваньо Танев с 5 процента.

Във Велико Търново проучването сочи, че  сегашният син кмет Румен Рашев би спечелил 14.95 на сто, кандидатът на ГЕРБ Цветан Цветанов - 11,96 на сто, а претендентът на БСП Иван Манчев ще вземе 5.98 на сто. В старопрестолния град също няма да гласуват около 52 на сто от хората.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?