Проучване дава силен шанс на пет партии да изпратят евродепутати

Пет политически формации ще имат със сигурност представители в Европейския парламент (ЕП), смята агенция "Барометър инфо", като се позовава на представено в понеделник изследване. Партиите са ГЕРБ, която ще получи на изборите 25.87 на сто, Коалиция за България – 18.02%, ДПС - 16.36 на сто, Синята коалиция - 10.74 процента и "Атака" - 8.26 на сто.

Резултатите от проучването на агенцията, която проявява активност в последните години само на избори, сочат още, че шансове да вкарат свои евродепутати имат и коалиция "Напред" и РЗС на Яне Янев, които могат да получат съответно 5.54 на сто и с 5.12 процента.

Изследването на "Барометър инфо" е направено на 23 май като "симулативно гласуване", тоест участвалите 1210 души са пускали в урни бюлетини както в изборен ден. Според Николай Николов от агенцията, този метод на изследване дава максимално близки до реалните изборни резултати, но методът не може да прогнозира избирателна активност.

Кутиите за гласуване са били разположени в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Велико Търново, а подвижни урни са преминавали и в по-малки населени места като Троян, Драгоман, Козлодуй, Аксаково.

Данните от изследването сочат още, че НДСВ събира 2.15 на сто от гласовете на избирателите. Според Николов една от причините за този резултат на движението е, че то е изписано с името, прието на последния конгрес на партията - "Национално движение за стабилност и възход" и хората не го разпознават под това име.

Мандатите, които са разпределени със сигурност, според тези резултати, са 4 депутатски места в ЕП за ГЕРБ, 3 - Коалиция за България, две - за ДПС и по едно за "Синята коалиция" и "Атака".

Разпределението на останалите 6 мандата зависи от представянето на "Напред" и РЗС, както и от избирателната активност, коментира Николов.

Преброяването на бюлетините от симулативното гласуване е показало, че не повече от 10 процента от избирателите са се възползвали от правото си на преференциално гласуване, тоест да посочват предпочитания от тях кандидат. Няма нито един кандидат, който да събира преференциално повече от 15 процента от гласовете за листата, в която участва, за да може да се извърши пренареждане на кандидатите, посочват от агенцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?