"Проучване и добив на нефт": Нямаме отношение към решения на МИЕТ и МС за тръжни процедури

Контролираното от "Химипорт" дружество "Проучван и добив на нефт" АД заяви в писмо до редакцията на Mediapool.bg, че "категорично счита за некоректни и изключително тенденциозни твърденията и коментарите на автора на публикацията, обвързващи "Проучване и добив на нефт и газ" АД с действия и решения на компетентните държавни органи - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Министерския съвет по законово регламентирани административни процедури за предоставяне на права за търсене и проучване за подземни богатства."

Писмото, получено на 3 май т.г е във връзка с публикацията от 29 април "Спират се шест търга за нефт и газ в Северна България". В материала се посочва, че Министерският съвет прекратява шест търга за търсене и проучване на нефт и газ, открити в края на 2008 г. и началото на 2009 г. от предишния кабинет, но проведени в средата на миналата година.

Процедурите са за изследване на блоковете “Деветаки“, “Мизия“, “Ботево“, “Алтимир“, “Пелово“ и “Търнак“, което са разположени в областите Плевен и Враца, в близост до газохранилището “Чирен“. Конкурсът за последния терен бе анулиран от правителството миналата сряда, което е прелюдия към спирането на останалите пет процедури.

Кабинетът се мотивира с нарушение от страна на единия участник, а той присъства и в останалите търгове. По неофициална информация на Mediapool е бил определен за победител и в шестте процедури, но конкурентни интереси стоят зад отстраняването му.

Ирландската компания “Моезия ойл енд газ“ иска да търси нефт и газ и в шестте терена, като за два от тях - “Мизия“ и “Ботево“, е единственият претендент. За “Деветаки“ се надпреварва с регистрираната във Великобритания “Джи Ти О Лимитед”, за "Алтимир“ и “Пелово“ неин конкурент е “Проучване и добив на нефт и газ“, която бе приватизирана от “Химимпорт“, част от групата ТИМ. За “Търнак“ другият играч е “Дайрект Петролуем“, която вече откри находище до село Девенци, община Червен бряг.

В писмото, подписано от двамата изпълнителни директори на "Проучване и добив на нефт и газ", се посочва, че това е "публично дружество с акционери над 490 български и чуждестранни физически и юридически лица. Мажоритарният пакет от акциите на дружеството се контролира от "Химимпорт"АД от края на 2003г. За тези над 6 години "Химимпорт"АД е инвестирал в компанията над 30 млн.евро, включително със закупуването на най-съвременно сондажно и геофизично оборудване."

"За периода 2004-2009 г. "Проучване и добив на нефт и газ"АД е заплатило корпоративен данък общо в размер на над 4.5 млн.лв., а за същия период от време дружеството е заплатило на държавния бюджет и концесионно възнаграждение общо в размер на над 4.9 млн.лв.

Представляваното от нас дружество планира, осъществява и отчита дейността си при спазване на всички законови изисквания и при пълна прозрачност. Дружеството е носител на над 50 годишни традиции, професионален и изследователски опит в областта на търсенето, проучването и добива на нефт и газ. В компанията са трайно заети над 650 лица, голяма част от които висококвалифицирани кадри в петролната индустрия.

Фактът, че в съответствие с основния си предмет на дейност, дългогодишният си практически опит на територията на Северна България и инвестиционните си приоритети, дружеството е участвало в две от посочените в публикацията шест процедури за предоставяне на разрешения за търсене и проучване на нефт и газ (Блок 1-6 Пелово и Блок 1-8 Алтимир) няма отношение и каквато и да е връзка с евентуални нарушения при провеждането на конкурсните процедури в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма", се казва в писмото на "Проучван и добив на нефт".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес