Проучване: Климатът и температурата не влияят на разпространението на коронавируса

Проучване: Климатът и температурата не влияят на разпространението на коронавируса

Канадски учени са анализирали мартенската статистика на темповете на разпространение на коронавируса в различни региони на света и са стигнали до извода, че климатичните условия и температурата на въздуха нямат отношение към развитието на пандемията, съобщава изданието на Канадската медицинска асоциация.

"Вирусът няма да изчезне през лятото, както мнозина се надяват. Това трябва да се разбере. От друга страна нашите наблюдения сочат, че строгостта на ограничителните мерки е в пряка зависимост със скоростта на разпространението на заразата. Засега това е единственият ефективен метод за борба с Covid-19 и е много важно той да бъде поддържан", заявява епидемиоложката Дион Гесинк от канадския Западен университет и ръководител на пресслужбата на изданието.

Канадските епидемиолози са обобщили резултатите от медицинските служби на 144 страни и региони в света, когато броят на заболелите от Covid-19 достигнал 375 хиляди души. Използвайки тези данни учените изчислили темповете на разпространение на вируса в отделните страни, разположени на различни ширини, като сравнили броя на болните на 20 и 27 март. Тези числа епидемиолозите съпоставили с карантинните мерки, съблюдавани в тези страни и с това как се е променяла климатичната обстановка.

Специалистите не открили никаква зависимост между географското разположение и темповете на развитие на епидемията. Това се отнася както за страните от Европа и Азия, така и в Северна и Южна Америка, както и за държавите от Африка. Нямали влияние процентът на влажност на въздуха, нивото на урбанизация, разходите за здравеопазване или изражението на брутния вътрешен продукт на изследваните страни.

Единственият задържащ фактор се оказал обемът на взетите карантинни мерки - забраната за провеждане на масови мероприятие, затварянето на учебните заведения и спазването на социална дистанция. Поради тази причина канадските учени обръщат внимание на властите във всички страни по света, да подхождат особено внимателно по отношение на разхлабването на карантинните мерки.

Това проучване попарва надеждите, че коронавирусът ще имитира поведението на други респираторни заболявания като грипа, които традиционни са по-слабо заразни при топло време.

Миналия месец бяха обявени резултатите от проучване на специалисти от дирекцията по наука и технологии на министерството на вътрешната сигурност на САЩ, според които новият коронавирус изглежда отслабва бързо под въздействието на слънчевата светлина, горещината и влажността.

Правителствените учени смятат, че вирусът преживява най-добре на закрито и когато е сухо и губи потенциала си с покачването на температурите и влажността на въздуха, особено ако е изложен на слънчева светлина, съобщи Уилям Браян, и.д. директор на дирекцията.

"Най-бързо вирусът умира при наличието на пряка слънчева светлина", съобщи той на брифинг в Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус