Проучване: Контрабандата е в основата на сивата икономика в България

Една трета от икономиката на България през 2010 г. е била "сива", обяви на пресконференция председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той представи проучване на асоциацията за размерите на сивия сектор в икономиката, финансирано по оперативна програма "Човешки ресурси".

Според проучването основен "принос" за сивата икономика има контрабандата.

В стойностен размер делът на сивия сектор се равнява на около 10-15 млрд. лв., каза Велев.

За миналата година делът на тази икономика у нас е бил около 32-33 на сто, като изчисленията са базирани на данни на статистиката. Това нарежда страната ни до Гърция и Румъния.

Най-нисък дял на неформалната икономика в ЕС има Австрия - около 10 на на сто.

Заради предприетите активни мерки на правителството от асоциацията отчитат намаление на "сивата" икономика през 2010 спрямо 2009 г., когато нейният дял е бил 37 на сто. Очакванията са тенденцията на свиване на дела на неформалната икономика да продължи тази и следващите една-две години докъм 30-31 на сто.

В дългосрочен аспект сивата икономика едва ли ще се свие под 20 на сто, смятат участниците в изследването.

Най-голям дял във формирането на сивата икономика през 2010 г. се дължи на контрабандата с цигари и на фиктивния износ на наши фирми за страните извън ЕС, главно Македония, Украйна и Турция, и респективно на занижените стойности на вноса от страна на трите държави.

Строителството, здравеопазването и туризмът са с най-висок дял на сива икономика у нас, а най-малък е в пощенските услуги и машиностроенето.

На регионален принцип, според изследването, Бургас води класацията по сива икономика с дял от 61.3 на сто, а най-нисък е в Кърджали – 34.2 на сто. В София сивата икономика е 41.3 на сто. Стойностите са получени на базата на анкета сред работодатели и работници.

Средната стойност на сивата икономика на национално ниво според субективните оценки е 40-45 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?