Проучване: Луксозният живот на църковния елит сочен като основен проблем на БПЦ

Проучване: Луксозният живот на църковния елит сочен като основен проблем на БПЦ

Усещането за връзки с бизнеса и за луксозен живот на духовници е основният проблем, който българите виждат пред Българската православна църква, показват данните от изследване на “ББСС Галъп интернешънъл“.

Изследването е проведено от 4 до 10 януари 2013 година, представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1017 граждани чрез пряко интервю по домовете.

Предстоящият в края на месеца избор на нов български патриарх още не е набрал популярност като обществено значима тема. Повечето анкетирани не са обсъждали въпроса с приятели или в семейството, показва още проучването.

Сред по-младите българи темата с избора на нов патриарх почти не е важна. Въпреки това повече от половината от всички запитани отговарят, че изборът има по-скоро голямо значение за България.

“Очевидно темата запазва принципната си значимост за мнозина, но е останала далеч от всекидневието до този момент. Изключение донякъде правят по-високите възрастови групи. Данните индиректно потвърждават неголямото влияние на църквата в обществото ни в последните десетилетия, както и наличието на значими проблеми пред църковната институция“, посочват от “Галъп“.

Около една пета от анкетираните са се затруднили да очертаят проблемите пред църквата. Сред останалите най-често се срещат отговорите, които могат да бъдат категоризирани най-общо като “Връзки на църквата с бизнеса и луксозен живот на духовници”.

Липсата на достатъчно близка до всекидневието на хората дейност е втората по честота категория отговори. Респондентите не пропускат да отбележат и проблеми, свързани с усещането за намаляване на ролята на религията в съвременното общество, както и принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност.

Като проблем се отчита и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?