Проучване: Лула да Силва ще победи Болсонаро на изборите в Бразилия през 2022 г.

Лула да Силва

Бившият ляв бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва би победил с лекота настоящия крайнодесен президент Жаир Болсонаро, ако предстоящите през 2022 г. президентски избори се проведат днес, показва социологическо проучване, публикувано в сряда и цитирано от Ройтерс.

Според анкетата на агенция Датафоля на първия тур Лула да Силва би получил 41 процента от гласовете, Болсонаро - 23 процента, докато никой от останалите потенциални кандидати не получава повече от 7 процента. На втори тур левият кандидат би спечелил с 55 процента, докато настоящият президент би получил едва 32 процента.

Лула да Силва се очаква да застане срещу Болсонаро на предстоящите избори, след като присъдите му за корупция бяха отменени тази година и той си възвърна политическите права.

Болсонаро дойде на власт през 2019 г. на вълната на консервативните настроения след 13-годишното управление на Партията на трудещите се на Лула да Силва. Пандемията обаче, която отне живота на повече от 428 хиляди бразилци, подкопа популярността на Болсонаро, който е изправен пред нарастваща критика заради отричането на опасността от вируса, противопоставянето му на локдауните и неуспеха да осигури достатъчни доставки на ваксини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят