Проучване на "Алфа Рисърч": ГЕРБ - 21.9%, БСП - 17.4%

И Борисов, и Станишев със спад в подкрепата, парламентът изпратен с рекордно неодобрение

Проучване на "Алфа Рисърч": ГЕРБ - 21.9%, БСП - 17.4%

Малко преди старта на предизборната кампания двете основни политически сили влизат с подкрепа от 21.9% към ГЕРБ срещу 17.4% за БСП. Това показва проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", публикувано на 1 април*.

Спрямо януарското проучване на агенцията ГЕРБ увеличава преднината си спрямо БСП от 2% на 4.5%.

От останалите основни политически играчи най-силен ръст бележи "Атака" – от 1.9% през януари на 5.5% през март.

ДПС запазва позициите си (4.8%). Тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г., показва мартенското проучване на "Алфа Рисърч".

Движение България на гражданите (ДБГ) също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание, показват още данните на агенцията.

Две политически сили – ДСБ - Единство (1.8%) и Национален фронт за спасение на България - НФСБ (1.6%) на създателя на телевизия СКАТ Валери Симеонов са с най-голям потенциал да атакуват 4%-та бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Така, ако изборите бяха днес при около 55-57% избирателна активност (3.5-3.6 млн. души) ГЕРБ би могла да получи 35-38% от действителните гласове, БСП – около 30%, "Атака" и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%.

От това, дали и други политически сили ще преминат бариерата и съответно какъв ще бъде "бонусът” от преразпределението на гласовете на останалите под чертата партии ще зависи каква коалиция ще се формира и доколко устойчиво би било следващото управление и парламент.

За разлика от предишни избори обаче когато имаше вълна на надежда към новите партии и кампанията не беше от водещо значение, сега точно тя ще е определяща както за позициите на големите, така и на по-малките политически сили, отбелязва "Алфа Рисърч".

Протестите

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% подкрепа, но на практика тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект.

28% все още не са решили дали и за кого да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията.

Въпреки утихването на протестите в страната и появилите се разцепления в редиците на гражданските движения, българското общество запазва значим протестен потенциал. 55% от анкетираните одобряват изцяло "гласа на улицата", 38% - частично, сочи още изследването.

36% декларират готовност да излязат на протест. Близо 92% застава зад искания с икономическа насоченост. Много по-нисък - 20% - е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Съответно протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст през последните месеци за разлика от онези, които заложиха на чисто политически акценти.

Институции и лидери

Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват положително. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза.

Разпуснатото 41-во Народно събрание си отива с 9% одобрение и 60% неодобрение за цялостната си дейност.

Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно. Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

Лидерите на двете основни политически сили - Б. Борисов и С. Станишев също губят част от подкрепата си . Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% доверие срещу 48% недоверие.

Значителна подкрепа получава новият български патриарх Неофит - 42% от българите изразяват надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

__________________________________________

*Това е редовно тримесечно проучване на агенцията за обществените, икономическите и политическите нагласи в страната, което е проведено в периода 22-27 март 2013 г. Сравнимо е с предишните тримесечни проучвания, които се извършват по една и съща методика и със съпоставими индикатори.

Изследването е проведено сред извадка от 1050 пълнолетни граждани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Изследването няма външен възложител и се реализира със собствени средства на "Алфа Рисърч" и е публикувано на нейната интернет страница.

Споделяне

Още по темата

Още от България