Проучване на "АССА-М" в София: Интригата на евроизборите ще е между малките партии

Михаил Мирчев. Сн. БГНЕС

Интригата на изборите за европейски парламент ще бъде между малките партии, а не между големите, където положение е относително ясно. Това коментира в сряда председателят на агенция "АССА-М" Михаил Мирчев, като представи обществените нагласи два месеца преди изборите, отразени в проучване на агенцията, извършено в София между 27 март и 2 април сред 1200 пълнолетни граждани.

ГЕРБ и БСП изравняват позициите си в София, сочи изследването на Ааенцията за социални проучвания и анализи.

Два месеца преди изборите 28% от анкетираните посочват, че биха гласували за ГЕРБ, 26% - за БСП, за Реформаторския блок биха гласували 11%, пет на сто - за "България без цензура", 4.5 процента - за "Атака", 3.4% - за АБВ. Около една трета от анкетираните (30 на сто) са заявили, че изобщо няма да гласуват.

"Тук трябва да се каже, че тенденцията е плюсова за БСП. Тя се движи от своите 19 нагоре към своите 26 процента, докато ГЕРБ е точно в обратната тенденция. Те се движат от своите максимални 28 процента към своя минимум от 20 процента. Реформаторският блок, разбира се, ако оцелеят до изборите, имат шанс и се движат към своя минимум, тоест седем процента", коментира проф. Мирчев. Затова, според него, интригата на тези избори ще бъде не между големите, а между малките партии.

"И то малките дубльори, защото голямата лява партия си има доста агресивен дубльор. Голямата дясна партия, ГЕРБ имам предвид, си има свой дубльор и, всъщност, "Атака" като парламентарно представена партия, която има нелоши резултати в София, си има свой дубльор (НФСБ - бел. ред.), който се оказва, че има потенциал и в София, не само в далечния Бургас", отбеляза още Мирчев.

56 на сто от анкетираните смятат, че изборите ще са честни и демократични, 46 на сто обаче са песимисти и казват, че ще има злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от България