Проучване отхвърля разпространеното виждане за профилите на терористите

Проучване отхвърля разпространеното виждане за профилите на терористите

Проучване, представено в белгийски медии, отхвърля познатите схващания за обичайните профили на терористите. Според специалисти в тази област е невярно, че има терористи "вълци-единаци", както и че те се радикализират внезапно и бързо, предаде БТА от Брюксел.

Данните сочат, че едва 30 на сто от терористите са хора, сменили вярата си. В общия случай пътят към джихада е дълъг и не е самостоятелен. Често бъдещите терористи се подготвят продължително, правят няколко неуспешни опита, преди да постигнат своята цел.

Отхвърля се схващането, че терористите са известни престъпници - в 60 на сто от случаите това не е така.

 

Специалистите коментират, че обяснението за бързо и самостоятелно радикализиране се използва за оправдание на липсата на усилия за предотвратяването на терористичните удари.

 

По техните думи няма случай, в който някой да заспи нерадикализиран и да се радикализира в съня си. В половината случаи процесът на радикализация е отнел година и за него винаги има следи в контактите на терориста.

На последно място се отхвърля схващането, че наказанията за терористите са леки. Проучването сочи, че от началото на века наказанията са се утежнили над два пъти - от средно по четири години затвор, на десет години и това е посока, наблюдавана в цяла Европа.

Споделяне

Още от Свят