Проучване показва висока подкрепа за еднополовите бракове в развитите страни

Повечето възрастни в развитите страни подкрепят еднополовите бракове или някакъв вид правно признаване на еднополовите двойки и смятат, че те трябва да могат да осиновяват деца, сочатогласени днес резултати от международно проучване на центъра "Ипсос", съобщи Ройтерс.

Проучването показва, че 52 процента от хората в 16 страни подкрепят пълно брачно равноправие за хомосексуалните, а 21 процента - някаква форма на правно признаване, но не и брак. Едва 14 процента от запитаните са против еднополовите бракове или каквото и да било правно признаване, а 13 процента се колебаят.

Във всяка от изследваните 16 страни мнозинството е за някакво правно признание на еднополовите двойки, а в девет от 16-те страни се наблюдава категорично мнозинство в подкрепа на пълно брачно равноправие, посочват от "Ипсос".

Близо 60 процента от запитаните смятат, че еднополовите двойки трябва да имат същите права като хетеросексуалните да осиновяват деца, а според 64 процента еднополовите двойки могат да отгледат деца също толкова успешно, колкото и хетеросексуалните. В 12 от 16-те страни има подкрепа за еднополовите родители.

В Швеция, Норвегия, Испания, Белгия, Канада и Франция, където еднополовите бракове са законни, мнозинството от хората е за пълно равноправие за еднополовите двойки, както са повечето германци, британци и австралийци.

В Аржентина, която признава еднополовите бракове, по-малко от половината (48 процента) подкрепят брачното равноправие за хомосексуалните.

Този брой е близък до резултатите в САЩ, където правното признаване на еднополовите двойки варира от щат на щат, като 42 процента са за бракове на хомосексуални, а 23 процента - за правно признаване.

Най-голяма съпротива срещу еднополовите бракове има в Унгария, Южна Корея, Полша и Япония, където 37 процента от хората заявят, че се колебаят.

Общото между тези страни е, че там е най-малък процентът на хората, които казват, че имат роднина, колега или приятел, който да е с различна сексуална ориентация.

Близо 46 процента от запитаните са казали, че познават някого с нетрадиционна сексуална ориентация.

В Испания и Норвегия положително са отговорили цели 65 процента, докато в Южна Корея и Япония - едва 3 и 5 процента.

Социалните медии и религията също имат значение за нагласите спрямо хомосексуалните, констатира проучването. Хората, които са активни в социалните мрежи, е по-вероятно да подкрепят еднополовите двойки. Двайсет и седем процента от идентифициращите се с някаква религия хора е по-вероятно да подкрепят някаква форма на правен статут за еднополовите двойки, а 17 процента са против.

Най-голяма съпротива срещу осиновяването на деца от еднополови двойки е в Полша, която е и най-религиозната страна от участвалите в проучването.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?