Проучване поставя България сред най-хомофобските страни в Европа

Проучване поставя България сред най-хомофобските страни в Европа

България е държавата в ЕС, където политическата и законодателната среда по отношение на хората от общността на хомосексуалните, лесбийките, транссексуалните и бисексуалните е "най-лоша". Това съобщава белгийският вестник "Соар", цитиран от БТА, като се позовава на годишния доклад на международната асоциация ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), чието седалище е в Брюксел.

В данните, цитирани от вестника по повод днешния международен ден срещу хомофобията, се отбелязва, че най-зле се представят държавите от Източна Европа.

Според резултатите от проучването, наблюденията за нашата страна са сходни с представянето на Италия и близки до резултатите на Турция и Беларус. Въпреки това оригиналният текст на доклада не съдържа класация, която да поставя нашата страна в най-незавидно положение, става ясно от справка с документа. Според оценката на международната организация, България заема 37-мо място от 49 европейски държави.

Макар в доклада в раздела за България да не е дадена директна оценка за най-лошо представяне, както твърди изданието, е записано, че откритите хомофобски изявления на правителствени представители, религиозни водачи, както и на екстремисти, остават срещано явление. Като примери са дадени изявления на бившия министър на културата Вежди Рашидов от януари миналата година, на православен свещеник от Сливен, на националистически организации.

Допълва се, че по скала от 1 до 10 оценката сред българското общество за търпимост по темата е 3,7 при среден резултат за ЕС 6,6.

Белгия е представена като втора сред държавите в Европа, проявяващи най-голяма търпимост към посочената група хора, след Великобритания.

Споделяне

Още от България