Проучване: Повечето руснаци вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

Проучване: Повечето руснаци вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

Руснаците все по-малко се боят от заразяване с коронавирус, а броят на желаещите да се ваксинират със "Спутник V" намалява, показва изследване на социологическия център "Левада". В същото време близо две трети от анкетираните вярват, че коронавирусът е изкуствено създаден като нова форма на биологично оръжие. Това мнение може да бъде свързано с гледната точка, която доминира във федералните медии, смятат социолозите.

Проучването сочи, че 56% от руснаците не се страхуват, че могат да се заразят с коронавирус. Това е най-високият показател от февруари 2020 г. В същото време 43% от респондентите се опасяват, че могат да се заразят.

На този фон намалява броят на хората, изразили готовност да се имунизират с руската ваксина "Спутник V".

През декември 2020 г. такава готовност са декларирали 38% от запитаните, а 58% - че нямат готовност. През февруари тази година 30 на сто са готови да се ваксинират със "Спутник V", а 62% - не.

Четири на сто от анкетираните през февруари отговарят, че вече са се ваксинирали.

От всички възрастови групи най-ниска е готовността при младите хора. Сред анкетираните на възраст 18-24 години едва 19% казват, че искат да се ваксинират.

Основната причина, посочена от респондедтите да не желаят ваксина е тази, че се опасяват от странични ефекти (37%). Други 23% казват, че е необходимо да се изчака краят на изпитването на ваксината, а други 16% отговарят, че от нея няма смисъл.

През декември по-малко хора са се опасявали от странични ефекти - 29%, но повече хора са очаквали да приключи тестването на ваксината - 30%.

"Това е отражение на представата за света"

В рамките на изследването хората са били питани какъв е според тях произходът на коронавируса. Както се оказва, абсолютно болшинство – 64% от запитаните – смятат, че той е бил изкуствено създаден като нова форма на биологично оръжие.

Едва 23% от анкетираните са на мнение, че вирусът е възникнал по естествен път. Други 13% се затрудняват да отговарят към каква версия се придържат.

"Мисля, че това в голяма степен отразява тази гледна точка, която доминира във федералните медии и готовността на обществото да възприема тази гледна точка", коментира зам.-директорът на център "Левада" Денис Волков.

"Тук няма зла умисъл. Това в някакъв смисъл е отражение на представата за света. Сега има много теории на заговора – че всичко е изкуствено създадено от някого и не може да възникне от само себе си. Въобще, при нас теориите на заговора са много разпространени", коментира социологът, цитиран от Би Би Си.

"Цялата конструкция се базира на обяснението, че някой е злоумишлено против нас, затова не е чудно, че такъв голям процент от хората смятат така и това е доминиращата гледна точка", казва социологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?